Ko je moćniji - Dačić ili Vučić?

Odnos između predsednika i prvog potpredsednika Vlade Srbije, odnosno ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i ministra odbrane Aleksandra Vučića vrlo je delikatan - jedan raspolaže vlašću, drugi faktičkom moći.

0
A- A A+

Ipak, izgledno je da će obojica nastojati da međusobne odnose zadrže na nivou korektnoisti upravo zbog predistorije, ali i zbog održanja neobične koalicije čiji nastanak tokom kampanje nije pominjan biračima, piše "Blic."

Sagovornici lista veruju da se radi o dve jake ličnosti i o dva autoriteta i ne može se očekivati da bilo koji od njih glumi fikus u valdi.

Da su i sami svesni delikatnosti odnosa govori i izjava premijera Ivice Dačića koji je za B92 ocenio da će najbolje sarađivati upravo sa Vučićem, sa kojim ima "jasan dogovor o međusobnoj saradnji."

I Vučić je , kako kaže, svestan da Dačić, ali i lider URS Mlađen Dinkić nisu “presrećni zbog koalicije sa SNS“, ali da će upravo to biti razlog i izazov zbog koga će zajednički posao obavljati sa mnogo većom strašću.

Dačić i Vučić su najistureniji stubovi vlade čiji se resori donekle i prepliću.Dačić osim funkcije premijera ima i funkciju ministra unutrašnjih poslova, dok Vučić, osim što je na mesti ministra odbrane, očekuje i funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i najvljuje "odličnu borbu sa kriminalom" odnosno zadiranje upravo u sektor u kojem je Dačić gradio pozicije čitavog prethodnog mandata.

Vladimir Goati, analitičar i predsednik Transparentnosti Srbija u odnosima dve ličnosti zapravo vidi sukob formalne vlasti koja se crpi iz zakona i koju ima premijer i faktičke moći, koju kao predsednik brojčano najjače stranke iz čijih redova dolazi i predsednik republike, ima Vučić.

“U odnosu Dačića i Vučića vidim grubo rečeno odnos vlasti i moći. Vlast je predviđena i prošisana zakonom, ali je moć jača kategorija i predstavlja sposobnost da se neko prinudi da radi u vašem interesu.

Moći raspolaže SNS, Vučić ili neko iznad njega, dok Dačić raspolaže vlašću.

Oni sada nisu u stanju kohabitacije, već u braku iz računa, pri čemu je SNS izbegla da u fokus pažnje isturi prvog čoveka i cilj joj je da postojeći istureni čovek(u ovom slučaju Dačić) po ključnim pitanjima sprovodi njenu politiku“, kaže za “Blic“ Vladimir Goati.

On ističe da Dačić ipak nije nemoćan jer ima u rukama jak adut- ostavku koja bi značila pad vlade i koju može da aktivira kada to koalicinom partneru najmanje bude odgovoralo.

“Sam premijer ima jednu vrstu ucenjivačkog potencijala koji nije dovoljno pominjao. Dačić ima jak adut- mogućnost da da ostavku i dovede do novih izbora, i to možda u trenutku kada demokratska opozicija konsoliduje redove, a opadne podrška SNS-u. A pad podrške SNS-u je neminovan, budući da Vlada mora da prerspodeli siromaštvo, a to bi dovelo do nezadovoljstva u bilo kojoj zemlji u svetu. Tako da Dačić nije sasvim razoružan.

Goati takođe smatra da će s obzirom na odnos snaga premijer morati da sprovodi politiku SNS, ali samo do one mere do koje je spreman da ne aktivira svoj adut.

Kada je reč o personalnom odnosu dvojice političara, odnosno činjenici da će Vućić usvojim rukama imati “službe“, Goati podeseća da bi on trebalo formalno o svim informacijama da obaveštava premijera, ali da je verovatno da će “višak informacija ostati u rukama moćnog čoveka.“

I analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da će dvojica političara nastojati da nastupaju zajednički koliko god je to moguće i da konkurenciju stave u drugi plan.

"Biće obazrivi i zbog toga što će javnost s pažnjom motriri na njihove odnose. Ova vlast je nastala kao posledica političkog preokreta i gledaće što duže da opstanu, tako da sukob ne bi išao u prilog ni Dačiču ni Vučiću, čega su obojica svesni", navodi Stanković.

(MONDO)
Sve vesti