Praštajte, dobro je za zdravlje

Osobe koje teško praštaju drugim ljudima izložene su povišenom riziku od infarkta i moždanog udara.

9
A- A A+

"Grešiti je ljudski, praštati je božanski", pisao je engleski pesnik Aleksandar Poup, a rezultati novog naučnog istraživanja pokazali su da praštanje ljudima koji su nas povredili blagotvorno deluje na naše zdravlje.

Naučnici sa Univerziteta u Kaliforniji utvrdili su da osobe koje umeju da praštaju drugima nemaju nagle skokove pritiska koji su veoma opasni za kardiovaskularno zdravlje.

U istraživanju je učestvovalo 200 ispitanika, koji su zamoljeni da razmišljaju o situacijama u kojima su ih prijatelji uvredili. Polovini su psiholozi rekli da razmišljaju o tome šta ih je naljutilo, dok su ispitanici koji su bili u drugoj grupi ohrabreni da o događaju koji ih je povredio razmišljaju u duhu praštanja.

Ispitanicima je zatim pažnja skrenuta na neke druge stvari, a onda su zamoljeni da se ponovo prisete događaja koji ih je uznemirioo, ovaj put bez instrukcija psihologa. Tokom trajanja eksperimenta, učesnicima su konstantno mereni puls i krvni pritisak, prenosi "Dejli mejl".

Ispitanici iz grupe koja je o događaju razmišljala u negativnom kontekstu, bez pokušaja prevaziđe ljutnju, imali su upadljive "skokove" krvnog pritiska, a pritisak im je ostao povišen i nakon pauze tokom koje su mogli da se smire razmišljajući o nečemu drugom. Kod ispitanika kojima je rečeno da o događaju razmišljaju u duhu praštanja osobi koja ih je povredila nije beleženo "skakanje" pritiska.

Osobe sklone praštanju očigledno se bolje nose sa stresovima, što pozitivno utiče na kardiovaskularno zdravlje, kao i na zdravlje uopšte, poručuju naučnici.

(MONDO)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti