Dačić će da hapsi i Karića i Miloševića

Premijer Srbije izjavio je danas da će biti uhapšen svako sa poternice ko pokuša da uđe u Srbiju, pa i Bogoljub Karić i Marko Milošević.

0
A- A A+

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da vladajuća koalicija još nije razmatrala pitanje ko će biti glavni pregovarač Beograda, u slučaju da na jesen otpočne politički dijalog sa Prištinom.

Dačić je novinarima u Sremskoj Kamenici izjavio da će državni vrh Srbije tokom avgusta najpre razmatrati pitanja u vezi sa nastavkom tehničkog dijaloga sa Prištinom, koji, kako je uveren, neće biti obnovljen pre septembra, budući da je u Evropi "mrtva politička sezona".

"Ako želimo da dijalog podignemo na politički nivo, treba da razmišljamo ko će biti na čelu pregovaračkog procesa. Tehničke razgovore će svakako voditi neko na nižem nivou, ali su to teme o kojim će se razgovarati narednih nedelja", rekao je Dačić.

On je izjavio da nova Vlada nije donela ni jednu odluku protivnu autonomiji Vojvodine niti će ih donostiti tokom svog mandata.

Dačić je rekao da treba naći rešenja o autonomiji Vojvodine koja neće biti protivustavna i koja neće izazivati političku napetost.

Komentarišući to što je Ustavni sud Srbije osporio nadležnosti Vojvodine, Dačić je kazao da "nije on birao" sudije Ustavnog suda, nego Demokratska stranka i da nema razloga da sumnja u odluku Suda.

"Nema potrebe za zaoštravanjem politike jer ova vlada nije ništa preduzela po pitanju smanjenja autonomije Vojvodine. Autonomija Vojvodine je autonomija u Srbiji, a ne protiv Srbije", kazao je Dačić.

Premijer je najavio da će vlada u narednih nekoliko dana usaglasiti mere pomoći poljoprivrednicima koji su zbog suše pretrpeli velike štete.

"Postoje zakonska rešenja koja predviđaju mogućnost vođenja vanredne situacije, ali to nema nikakve veze sa time kako pomoći privrednicima. Njima ne može da pomogne Republički štab za vanredne situacije, već mere za pomoć koje vlada treba da donese", objasnio je Dačić novinarima.

Poljoprivredni proizvođači, kako je istakao, neće biti ostavljeni na cedilu, jer je poljoprivreda jedan od prioriteta nove Vlade Srbije.

"Štete od suše su ogromne i procenjuje se da su veće od milijardu evra. Sada treba osmisliti koji su to potezi koji bi mogli da pomognu poljoprivrednicima, imajući u vidu da najveći broj njih nije osiguran", rekao je Dačić.Predsednik Vlade Srbije izjavio je da će svaka osoba koja se nalazi na poternici i pokuša da uđe u Srbiju biti uhapšena, a to se odnosi i na Bogoljuba Karića.

"Ukoliko zaista dođe on će biti uhapšen", rekao je Dačić i dodao da to, međutim, i nije pitanje za policiju, već za pravosudne organe, koji treba da reše pitanje ljudi koji se nalaze na poternicama.

"To je pitanje koje ne treba politizovati, već naći najbolje pravno rešenje", izjavio je Dačić novinarima u Sremskoj Kamenici.

Prema njegovim rečima, potrebno je odlučiti kakav pravni sistem Srbija želi: da li želi da podstiče davanje kaucija i odbranu sa slobode ili dugotrajan pritvor.

"Pritvor ne sme da se pretvara u kaznu i samo za najteža krivična dela treba da se dugo sedi u pritvoru, jer takva je praksa u zapadnim zemljama", smatra Dačić.

On je glupošću nazvao navodna saznanja pojedinih medija da je sin bivšeg predsednika SR Jugoslavije Marko Milošević dolazio u Beograd, istakavši da tako nešto nije moguće.

Dačić je dodao da će Milošević ako dođe u Srbiju biti uhapšen kao i svi drugi koji su na policijskim poternicama.

"To uopšte ne treba dovoditi u pitanje, nego pronaći najbolje pravno rešenje", rekao je Dačić.

On se založio i za smanjivanje troškova predsedavanja Vuka Jeremića Generalnom skupštinom UN.

Ipak, Dačić smatra da se mora napraviti proračun koji će omogućiti da se ta važna politička funkcija obavlja nesmetano.

Dačić je ocenio da je funkcija koju će u UN obavljati doskorašnji šef diplomatije Vuk Jeremić važna za Srbiju i izuzetno korisna za njenu spoljnu politku.

Po njegovim rečima, loše je što se unutarstranački sukob u Demokratskoj stranci prelama preko Vlade Srbije i tog važnog pitanja.

"Prošla vlada je donela odluku o troškovniku, a nova vlada odluku da značajno smanji troškove, ali će biti dovoljno para za obavljenje ove misije", rekao je Dačić.

Premijer je procenio da će vlada doneti odluku da troškovi za ceo Jermićev jednogodišnji mandat budu 1,5 miliona evra.

Po objavljenim podacima, Jeremićevi i troškovi predsedavanja Generalnom skupštinom UN trebalo je da budu oko 7,3 miliona dolara.

Prvi je primedbe o tome izneo potpredsednik DS Dragan Đilas, na šta mu je Jeremić, takođe funkcioner DS, kazao da su ti troškovi neuporedivo manji od troškova izgradnje mosta u Beogradu.

(agencije/MONDO)
Sve vesti