Dačić: Vučić i ja smo OK

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da između njega i prvog potpredsednika vlade i ministra odbrane Aleksandra Vučića nema nikakvih trzavica i da će dobro sarađivati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

0
A- A A+

"Ako mislite da postoje trzavice između Aleksandra Vučiće i mene - ne postoje. Mislim da ćemo na ovom poslu veoma dobro sarađivati, jer je on veoma jasno iskazao opredeljenje da se borba protiv kriminala, korupcije i terorizma vodi na beskompromisan načina", kazao je Dačić novinarima u Guči.

Uostalom, dodao je premijer, Vučić je moj zamenik i prvi potpredsednik vlade koji je zadužen za tu oblast, a beskompromisna borba protiv kriminala i korupcije bila je jedna od prvih stvari na kojoj sam insistirao i tokom prethodnog mandata na mestu ministra policije.

"Ja sam prvi u Vladi Srbije uveo pricip konsultacija i koordinacije, što do sada nije bio slučaj", kazao je Dačić i najavio da će u skladu s tim svake sedmice biti održavani sastanci svih šefova stranaka vladajuće koalicije.

"Očekujem da će vlada zaista funkcionisati kao tim", naveo je Dačić.

On je rekao da će borba protiv kriminala biti još oštrija i da će biti nasatavljen rad na predmetima koji su do sada otvoreni.

"Sigurno će biti novih predmeta koji će nastati kao rezultat rada svih organa za sprovođenje zakona", ocenio je Dačić.

Dačić je poručio da će hapšenja u vezi sa aferom Agrobanka biti nastavljena i da će svi koji su počinili krivična dela odgovarati, ali je demantovao Vučića koji je sinoć rekao da je bilo velikih pritisaka da se istraga o Agrobanci obustavi.

"Ne znam ni za kakve pritiske. Od kada je ova Vlada formirana, nije bilo pritisaka", rekao je Dačić.

On je naglasio da će "još neki ljudi" biti obuhvaćeni krivičnim prijavama u vezi sa Agrobankom.

"Nije sada uputno govoriti o imenima, da bismo izbegli javnu najavu njihovog hapšenja i sprečili da pobegnu", rekao je Dačić.

Istraga o Agrobanci se vodi nekoliko meseci, a Tužilaštvo će proceniti u kojim slučajevima će podići krivične prijave, objasnio je Dačić.

Premijer je rekao da se na Vladi nije razgovaralo o tome ko je iz državnih organa pomogao Atoniću da pobegne iz zemlje, jer se ni o jednoj istrazi koja je u toku ne govori na sednicama vlade.

Dačić je rekao da je Antonić zemlju napustio pre nego što je izdata poternica, a posle emisije na TV B92 u kojoj je govorio o slučaju "Agrobanke" i u kojoj je izjavio da će uvek biti dostupan organima vlasti.

Antonić je, prema njegovim rečima, uhapšen prilikom povratka u zemlju.

Dačić je povodom najave Vučića da će zahtevati da se na današnjoj sednici vlade raspravlja o pomagačima Antoniću, rekao da Vlada ne zna ni za jednu istragu, jer se o tome ne razgovara na njenim sednicama.

On je i precizirao da je istraga vezana za "Agrobanku" proistekla iz istrage o "Metals banci".Dačić je najavio da će u septembru biti poznat program mera za izlazak iz krize, uz poruku da Vlada Srbije neće dozvoliti da sav teret krize, povećanjem poreza, prebaci na građane.

"Tragaćemo za nekim drugim mehanizmima da smanjimo deficit i konsolidujemo javne finansije, ali ćemo raditi i na podsticanju proizvodnje", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, departizacija nije moguća u višepartijskom sistemu ali je, kako je rekao, moguća depolitizacija.

"To znači da se funkcije obavljaju na osnovu profesionalizma, a ne pripadnosti strankama", napomenuo je Dačić.

Komentarišući prisustvo ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina postavljanju spomen-ploče Aćifu Hadžiahmetoviću u Novom Pazaru, Dačić je rekao da ubuduće svaki takav potez treba da se koordinira.

Prema njegovim rečima, interes je nove Vlade da se u Srbiji sačuva mir i stabilnost i takvi potezi, poput postavljanja spomen ploče Aćifu Hadžiahmetoviću, sigurno nailaze na negativne reakcije i poteze koji mogu da naruše i destabilizuju situaciju u mestima u kojima žive nacionalne manjine.

"Neophodno je da Vlada napravi analize i predloži mere kako se to više ne bi dešavalo. Naravno kada se donesu određena odluke, onda na to ne treba da reagujete, ali pre sudske odluke svako veličanje onih koji su služili Hitleru ne može da naiđe na odobravanje Vlade Srbije", kazao je Dačić.

Premijer Srbije je najavio da će Srbija uputiti u Grčku vatrogasce i vatrogasne kamione koji će pomoći u gašenju požara na Svetoj Gori.

"Hitno ćemo poslati vatrogasna kola i vatrogasce, a na raspolaganju su naš i ruski helikopter, kako bi se sprečilo širenje požara", rekao je Dačić novinarima u Guči.

On je dodao da je Grčkoj juče ponudio pomoć u gašenju požara i da je večeras dobio obaveštenje da je ta pomoć prihvaćena.

Dačić je posetio Sabor u Guči sa holivudskim glumcem Armandom Asanteom.

(agencije/MONDO, foto: Beta/Nenad Petrović)
Sve vesti