Sprej koji čuva veze i brakove

Ubuduće se više nećemo svađati sa partnerima, barem ne dugo i žučno - čim izbiju prve "varnice" naprskaćemo jedan specijalni nazalni sprej i tako vratiti mir u kuću.

22
A- A A+

Često nazivan i hormonom ljubavi, oksitocin se prirodno nalazi u našem telu i ima značajnu ulogu u seksu, seksualnoj privlačnosti, poverenju i samopouzdanju. On se kod žena oslobađa u krvi tokom porođaja, pokreće proizvodnju mleka, preplavljuje mozak tokom dojenja stvarajući tako povezanost majke i bebe.

Međutim, nedavno je ustanovljeno da ovaj hormon, ustvari nazalni sprej u kojem se nalazi oksitocin, može da doprinese i sreći parova koji žive zajedno, jer deluje na oba partnera, doduše različito. Naime, istraživanje je pokazalo da udisanje spreja koji sadrži oksitocin žene čini smirenijima i prijateljski nastrojenim, a muškarci postaju emotivniji, osetljiviji i mnogo pozitivniji tokom rasprava.

Istraživanje, objavljeno nedavno na Univerzitetu u Cirihu, osvrnulo se na to kako hormon utiče na stres i autonomni nervni sistem tokom rasprava među parovima. U studiju su bili uključeni parovi, bilo bračni ili oni koji su barem godinu dana u vezi, starosti od 20 do 50 godina, koji se svakodnevno sukobljavaju oko spornih stvari i kod kojih se, tako, povećavaju i broj otkucaja srca i krvni pritisak.

Parovi koji su učestvovali u eksperimentu birali su temu oko koje se najčešće spotiču u vezi, potom im je pet puta uprskavan oksitocin ili placebo sprej, a onda su ostavljani sami u sobi i tokom 45 minuta je sniman njihov razgovor, a povremeno su im uzimani i uzorci pljuvačke kako bi se na osnovu toga ustanovilo kako im radi nervni sistem.

Ispostavilo se da su žene kojima je uprskan oksitocin, u poređenju sa onima koje su uzimale placebo, bile druželjubivije, manje su zvocale i zahtevale od muškaraca, dok su muškarci bili pozitivniji, emotivniji i usredsređeniji na temu. Kod muškaraca je, takođe, rasla aktivnost nervnog sistema, dok je kod žena opadala. Bilo je to dovoljno da istraživači zaključe kako su žene češće sklone zahtevnom ponašanju, za razliku od muškaraca koji se tokom rasprave povlače.

Profesor Kavita Vedara, sa Notingem univerziteta, veruje da je studija potvrdila da oksitocin može da doprinese sreći parova, jer osim što žene postaju manje zahtevne, smanjuje se i njihova anksioznost tokom sukoba.

"Sada je jasnija biološka uloga oksitocina kada je reč o ženama, ali rezultati upućuju na zaključak da bi hormon mogao da ima veliki uticaj i na muškarce. Jedino nije jasno da li pojačanje emocija kod muškaraca automatski znači da su one uvek pozitivne, ali svakako su povezane sa pozitivnim ponašanjem tokom konfliktne situacije", kaže profesor Vedara, ističući da je pred istraživačima sledeći zadatak, otkrivanje kakvu sve korist parovi mogu da imaju od oksitocina, pišu "Novosti".

"Moguće je da on dovodi samo do kratkoročnih promena u načinu na koji parovi komuniciraju, a nama je cilj da uvidimo kako bi ovaj hormon trajnije mogao da pomogne smirivanju situacije tokom svađa."

Još ranije su naučnici otkrili da se muški libido povećava posle primene spreja koji sadrži oksitocin. Tako je istraživanje na Univerzitetu Kalifornija pokazalo da su oženjeni muškarci, koji su koristili sprej dvaput dnevno, uočili značajno poboljšanje svojih seksualnih aktivnosti.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti