Umro bivši lider Albanaca u Makedoniji

Nakon dugogodišnje bolesti, danas je na Klinici za neurohirurgiju u Skoplju u 64. godini preminuo počasni predsednik Demokratske partije Albanaca Arben Džaferi.

0
A- A A+
Džaferi je potpisnik Okrvnog sporazuma kojim je 2001. godine okončan oružani konflikt u Makedoniji.

Džaferi je pre nedelju dana u svom domu doživeo moždani udar.

Više godina bolovao je od Parkinsonove bolesti, zbog čega je 2007. napustio lidersku poziciju u DPA i posle 12 godina prepustio je dotadašnjem potpredsedniku stranke Menduhu Tačiju.

Džaferi je do 1990. godini radio za pokrajinski radio i TV centar u Prištini, kao glavni i odgovorni urednik kulturnog progama.

Do 1995. godine bio je predsednik stranke Albanaca PDP, a onda lider DPA i više puta poslanik u makedonskom parlamentu, gde je bio izaban i na poslednjim parlamentarnim izborima.

Ostaće poznat po svojim radikalnim izjavama u vezi državnog uređenja zemlje, promene Ustava i prava Albanaca, od kojih su neke izazvale negativne reakcije u makeodnskoj javnosti.

Kao glavne prioritete postavio je promenu državnog uređenja, zvaničnu upotrebu albanskog jezika i visoko obrazovanje, pozivajući na istorijski dogovor između Makedonaca i Albanaca.

"I kada legnem i kada ustanem, i danju i noću, stalno razmišljam o promeni Ustava. To govorim i predstavnicima međunarodne zajednice", izjavio je svojevremeno Džaferi za makedonske medije.

Na potpisivanju Okvirnog sporazuma u Ohridu, 13. avgusta 2001. godine, Džaferi je govor započeo na albanskom jeziku, ističući da je na osnovu odredbi Okvirnog sporazuma, izabrao da u tom trenutku govori na albanskom jeziku.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti