Cvetni tepih prekrio Brisel

Veliki trg u centru Brisela prekriven je ogromnim tepihom od cveća u bojama afričkih tkanina, u kojem će više od 100.000 posetilaca moći da uživa do nedelje.

0
A- A A+

Oko 600.000 begonija, uzgajanih u Belgiji, iskorišćeno je za pravljenje "cvetnog tepiha" inspirisanog tkaninama iz Etiopije, Nigerije, Kameruna i Bocvane.

U pravljenju velikog šarenog tepiha koji se prostire na 1.800 kvadratnih metara, učestvovalo je 100 dobrovoljaca.

Posetioci će moći da posmatraju tepih na Velikom trgu do nedelje, a za bolji pogled sa balkona Skupštine grada treba da plate pet evra.Zamenik gradonačelnika Brisela zadužen za turizam Filip Kloz kaže da su razglednice Velikog trga sa tepihom cveća najraprostranjenije u Briselu.

"Mnogi turisti tokom cele godine dolaze i pitaju gde je cveće", izjavio je Kloz, objašnjavajući da je cvetni tepih postavljen samo tokom pet dana, jednom u dve godine.

Čuveni tepih cveća postao je deo tradicije belgijske prestonice 1971. godine, od kada se svake druge godine u avgustu pravi tepih od oko 750.000 cvetova, uglavnom begonija.

Tepih se postavlja u središnjem delu Velikog trga, koji je na listi svetske baštine UNESCO-a i već privlači hiljade turista nezavisno od te atrakcije. Tim događajem se slavi i duh umetnosti hortikulutre, navodi se na zvaničnom sajtu cvetnog tepiha.Cveće je gusto raspoređeno da ga ne bi oduvao vetar, bez korišćenja zemlje, stvarajući sopstvenu mikroklimu. Prostor između cvetnih aranžmana popunjen je busenima trave, koje se zalivaju u uslovima velike vrućine.

Tepih se obično pravi od begonija, poznatih po postojanosti i sposobnosti da prežive u lošim vremenskim uslovima. Sa 60 miliona begonija prizvedenih svake godine, Belgija je najveći proizvođač tog cveća na svetu.

(Beta)
Sve vesti