• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pad rejtinga - politički pritisak na Srbiju

Analitičari ocenjuju da je odluka agencije "Fič" da smanji kreditni rejting Srbije vid političkog pritiska, ali da je za Srbiju važnije da ostvari budžetski suficit.

Odluka kreditne agencije "Fič" da snizi rejting Srbije ima izvestan elemenat političkog pritiska, a od samog kreditnog rejtinga za našu zemlju je mnogo bitnije da ostvari tendenciju budžetskog suficita u narednim mesecima, kako bi se prekinuo dalji rast javnog duga, ocenili su danas analitičari u izjavama Tanjugu.

Ekonomista Miroslav Zdravković izrazio je očekivanje da će za šest meseci kreditna agencija "Fič" poboljšati kreditni rejting Srbije, ukoliko se popravi stanje u ekonomiji Srbije, posle mera štednje, koje je najavila Vlade Srbije.

Ukoliko se zabeleži budžetski suficit i u avgustu i još u nekom mesecu do kraja godine, a to postane trajna pojava od januara naredne godine, onda nam apsolutno ništa ne znače kreditni rejtizni koje određuju te međunarodne agencije, objasnio je Zdravković.

Komentarišući odluku američke agencija za kreditne rejtinge "Fič" da snizi prognozu rejtinga Srbije na negativnu, Zdravković je podsetio da je budžet Srbije u julu prvi put bio u suficitu od pet milijardi dinara, posle 19 meseci konstantnog deficita i posle perioda od šest meseci neprekidnog prosečnog deficita od oko 16 milijardi dinara mesečno.

Zdravković je procenio da ukoliko se u avgustu ponovo zabeleži suficit budžeta, to će biti znak da su javne finansije ušle u period stagnacije duga i da nema novih zaduživanja države na domaćem i međunaodnom tržištu.

Sam suficit budžeta, ukoliko postane trajna pojava, biće znak da je država prekinula jedan četvorogodišnji ciklus geometrijske progresije rasta zaduživanja, objasnio je Zdravković.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je Tanjugu da za njega nije iznenađenje što je snižen kreditni rejting Srbije, imajući u vidu sve što se dešavalo u proteklih čcetiri godine, a i šire u protekloj deceniji.

"Dakle, Srbija je u ogromnoj ekonomskoj krizi, što potvrđuju i najnoviji podaci Narodne banke Srbije, o rastu stope inflacije, padu BDP, a ako to kombinujemo sa podatkom da je stopa nezaposlenosti u Srbiji među najvišim u Evropi, onda nije iznenađenje što se to desilo", rekao je Savić .

Savić je, međutim, priznao da je u nekom smislu za njega iznenađenje što se odluka o korekciji kreditnog rejtinga povezuje sa onim što radi nova Vlada Srbije, jer se tek nedavno formirala, naglašavajući da bi teško to moglo biti razlog za sniženje kreditnog rejtinga.

"Pre bi se moglo reći da te agencije, koje vode racuna o kreditnom rejtingu, rejting ponekad koriste u političke svrhe, u smislu da vrše pritisak na neke vlade, u ovom slučaju na Vladu Srbije. To, takođe, znači da oni u tom objašnjenju ističu potrebu saradnje Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom, što sve opet ima izvestan elemenat političkog pritiska", predočio je Savić.

Kako god bilo, činjenica je da Srbija danas stoji veoma loše, da su prognoze, što je veoma uznemiravajuće, takođe, veoma loše i da se to sve može u narednom periodu da se odrazi na konsolidaciju javnih finansija, ukazao je sagovornik Tanjuga.

Srbija se, u svakom slučaju mora zaduživati, a to će zaduživanje sada biti mnogo skuplje nego kada smo emitovali evroobveznice i kamatna stopa možda neće biti 7,24, nego se lako može desiti da se približi i dvocifrenom iznosu, rekao je Savić.

Američka agencija za kreditne rejtinge "Fič" saopštila je danas da je snizila prognozu rejtinga Srbije na negativnu i istovremeno potvrdila dugoročni suvereni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na nivou "BB-".

"Negativna prognoza je odraz pogoršanja fiskalne pozicije Srbije i njenog spoljnog finansiranja, kao i izgleda slabog ekonomskog rasta", objasnio je "Fič", koji je revidirao i prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. na 6,5 odsto BDP-a, sa 5,5 odsto BDP projektovanih u maju.

Bonitetna agencija "Standard i Purs" je prošle sedmice snizila kreditni rejting Srbije na "BB-", s negativnom prognozom i takođe kao jedan od razloga navela nedavno usvajanje propisa kojim se pojačava kontrola parlamenta na centralnom bankom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image