I seks je put do olimpijske medalje?

Da li ste se, gledajući olimpijce, pitali kako izgleda njihov privatni život, kolika su njihova odricanja, pa čak i od onoga što svaki "običan" čovek može sebi da priušti? Od ljubavi i seksa, na primer.

6
A- A A+

"Mrzim sportske igre jer mi se čini da je ideja o takmičenju neplemenita. Ne mogu da prihvatim nešto gde jedna strana dobija, a druga gubi i to nije plemenito. Trebalo bi nastojati da onaj drugi pobedi kao što se dešava u razgovorima, trebalo dopustiti da sagovornik bude u pravu.“

Ova misao slavnog argentinskog pisca Horhea Luisa Borhesa (1899-1986) najverovatnije će današnjim čitaocima zvučati neobično. Posebno posle tolikih nadmetanja održanih na Letnjim olimpijskim igrama u Londonu.

Da li ste se, gledajući olimpijce, pitali kako izgleda njihov privatni život, kolika su njihova odricanja, pa čak i od onoga što svaki "običan" čovek može sebi da priušti? Od ljubavi i seksa,a na primer.

Naime, vladalo je uverenje da vrhunski sportista uoči takmičenja živi u nekoj vrsti odricanja od telesne ljubavi. Većina ljudi ubeđena je da sportisti pre važnih mečeva žive u seksualnom isposništvu. Izraz "sportski karantin" je svima dobro poznat i uvažavan.

Bilo je tako sve do 1968. kada je na Olimpijskim igrama u Meksiku Robert Bob Bimon (1946) "leteći Njujorčanin", skočio udalj osam metara i devedeset centimetara. Njegov rekord niko nije mogao da obori sve do 1991. kada je to učinio Majk Pauel.

Zanimljivo je da je Bimon novinarima posle tog sudbonosnog 18. oktobra 1968. godine rekao da je, za razliku od svih drugih prilika, jedino tog takmičarskog dana, pre nego što će otići na stadion, vodio ljubav! A prethodno veče je popio čašicu-dve tekile. Osim toga, i žena ga je napustila te je bio očajan, piše "Politikin Zabavnik".

Onda su i drugi počeli da izjavljuju da je zapravo veoma dobro i korisno prepustiti se čarima telesnog ljubavnog uživanja s voljenom osobom pre sportskog nadmetanja.

Učestalošću ljubavnih susreta uoči značajnih utakmica naročito se hvale košarkaši. Statistički podaci govore da se članovi NBA lige u 95 odsto slučajeva ne odriču seksa pre napornih utakmica.

Šta treneri govore o ponašanju igrača, to je izleda druga stvar.

Čuveni britanski bokser Karl Froč, pripremajući se za svetsko prvenstvo (WBC), rekao je da se mesecima uzdržavao od seksa i bio uveren u nagomilanu snagu i pobedu. Uprkos tome, izgubio je.

Žoze Murinjo, portugalski fudbalski trener, trenutno trener španskog Reala, smatra da seks treba isključiti.

Frededrika Pelegrini, čuvena italijanska plivačica, uoči polaska na OI izjavila je za "Gazeta dela sport": "Ne pada mi na pamet da se uzdržavam od seksa uoči plivačkog takmičenja! Jeste li poludeli? Zašto mi uopšte postavljate takvo pitanje?".

Da li je pitanje bilo glupo ili ne, ostavimo po strani, tek Federikin verenik, takođe plivački šampion Filipo Manjini, nije se proslavio u Londonu. Osmnaesto mesto, a italijanski navijači su očekivali bar bronzu.

Da li se suviše istrošio na ljubavnom polju? Ko će znati.

(MONDO)
Tagovi:
Sve vesti