Proba pred aeromiting

Pripadnici srpskog vojnog vazduhoplovstva uspešno sprovode završne letačke pripreme za međunarodni aeromiting, 2. septembra na aerodromu Batajnica, uverili su se danas novinari koji su prisustvovali delu uvežbavanja letačkog programa.

0
A- A A+

Uz izraženo uverenje da će pripreme biti uspešno završene, a učešće na aero mitingu dostojno obeležavanju jednog veka srpskog vojnog vazduholovstva, piloti su najavili da će 2. septembra prikazati deo onoga što rade u svakodnevnoj obuci.

Major - pilot Boško Šerbedžija, koji leti na avionu "galeb - G-4" rekao je da će biti prikazane borbene i taktičke radnje u sklopu podrške Kopnenoj vojsci.

On je naveo da će na aeromitingu nastupiti sedam aviona "G-4' - jedan sa solo tačkom, a ostalih šest u taktičkom performansu, i da će se svi oni predstaviti u svečanom ešalonu.

Pukovnik - pilot Dejan Vasiljević kaže da pripreme teku po planu i da će na aeromitingu biti prikazan deo zadataka koji se svakodnevno obavlja u jedinici.Prvenstveno će biti prikazano ono što avion "orao" može u borbenim nastupima, kao podrška Kopnenoj vojsci, rekao je Vasiljević i naveo da će se na aeromitingu predstaviti ukupno četiri aviona tog tipa.

Da bi aeromiting moga da protekne u najboljem redu neophono je i velika podrška pripadnika logistike, odnosno ljudi koji su obično nevidljivi na takvim manifestacijama.

Pomoćnik komandanta za podršku, potpukovnik Slaviša Pavlović, kaže da je posao jako obiman, ali da "uspevamo da postignemo zadati tempo".

Pavlović ističe da se radi i noću i na viskim temperaturama, a da je sada "sve već spremno i samo se još radi na doterivanju sitnica".

Rukovodilac aeromitinga, brigadni general Predrag Bandić, uveren je da će srpski piloti uspšnim nastupima na dostojan način reprezentovati državu, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbiju.

On je najavio i da će sada, za razliku od aeromitinga koji je održan 2009, mnogo bolje biti organizovan i prilaz za građane i saobraćaj do batajničkog aerodroma.

Bandić kaže da su se u rešavanju tog problema sada uključili i policija i Gradska uprava, a da će građani i preko flajera uskoro biti obavešteni o najboljem načinu dolaska na aeromiting.

Srpsko vojno vazduhoplovstvo predstaviće se i avionima "mig 29" i biće prikazan deo iz borbene obuke kada dva lovca bombardera tog tipa presreću avion "mig 21".

U okviru aeromitinga biće organizovana i izložba naoružnja i vojne opreme, a predstaviće se domaća vojna industrija, razni vojni instituti i drugih privredni subjekti povezani sa vazduhpoplovnom tehnologijom.

Vojno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana obeležavaju 24. decembar kao dan tog vida Vojske Srbije, u znak sećanja na isti datum 1912. godine kada je doneto rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande, sa sedištem u Nišu.

U to vreme Srbija je bila jedna od 15 država koja je imala vojno vazduhoplovstvo.

(Tanjug/Foto: Beta, Vladimir Milovanović)
Sve vesti