Pridružite se borbi protiv artritisa

Fotografišite članove svoje porodice, prijatelje i kolege kako mašu i pridružite se kampanji "Mašimo za svetski dan borbe protiv artritisa" koja traje do 15. septembra.

0
A- A A+

Udruženje reumatologa Srbije, Udruženje obolelih od reumatskih bolesti Srbije, Udruženje roditelja i dece sa reumatskim bolestima i Evropska liga za borbu protiv reumatizma, povodom priprema za obeležavanje Svetskog dana borbe protiv artritisa 12. oktobra, pozivaju sve u Srbiji da se priključe kampanji "Mašimo za Svetski dan borbe protiv artritisa".

Slikajte članove svoje porodice, prijatelje i kolege kako mašu i pošaljite slike na zvanični sajt Svetskog dana borbe protiv artritisa, najkasnije do 15.septembra i podržite akciju koja treba da ukaže na značaj i potrebu prevencije i lečenja reumatskih bolesti.

Cilj kampanje je stvaranje zajedničke fotografije od 100.000 ljudi širom sveta koji mašu u znak podrške obolelima od reumatskih bolesti, navodi se u saopštenju Udruženja reumatologa Srbije.

Reumatske bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj različitih zapaljenskih i degenerativnih oboljenja.

U javnosti se termin reumatske bolesti najčešće koristi za degenerativna reumatska oboljenja, poput osteoartroze koja se karakteristično javlja među starijom populacijom.

Procenjuje se da od reumatskih bolesti pati oko 90 odsto osoba starijih od 65 godina, ali se tegobe ne ispoljavaju kod svih istim intenzitetom.

Međutim, manje je poznato da se zapaljenska reumatska oboljenja javljaju i kod znatno mlađe populacije, čak i kod dece i da su to često progresivna hronična oboljenja celog organizma koja, pored zglobova, zahvataju i sve druge organe u telu.

U tu grupu oboljenja spadaju reumatoidni artritis, juvenilni reumatoidni artritis, psorijazni artritis, različiti tipovi spondiloartropatija i sistemske bolesti vezivnog tkiva.

Samo od reumatoidnog artritisa, izuzetno teške bolesti u Srbiji boluje oko 35.000 odraslih i oko 2.000 dece.

Reumatske bolesti mogu ostaviti trajne posledice na funkcionlnu i radnu sposobnost ukoliko se ne prepoznaju na vreme i ukoliko se ne leče po savremenim principima lečenja, navedeno je u saopštenju Udruženja reumatologa.

(Tanjug)
Tagovi:
Sve vesti