Putin i Nikolić za strateško partnerstvo

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je večeras da se planira intenziviranje rusko-srpskih odnosa, kako bi se oni u perspektivi doveli na nivo strateškog partnerstva.

5
A- A A+

"Rusko-srpski odnosi se razvijaju u atmosferi velikog poverenja i idu uzlaznom putanjom. Planiramo da u perspektivi međusobne odnose izvedemo na nivo strateškog partnerstva", rekao je Putin na konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

On je istakao da se radi na perspektivnim temama partnerstva dve zemlje, pre svega u sferi trgovinsko-ekonomske saradnje, a da ruske kompanije rade puno u oblasti energetike.

Putin se založio za dalje jačanje saradnje Rusije i Srbije u energetskoj strukturi i, u tom kontekstu, posebno izdvojio projekat gasovoda Južni tok.

Putin je, odgovarajući na pitanja, istakao da je Južni tok krupni strukturni projekat u interesu čitave Evrope.

"Srbija je zgodno smeštena na tranzitnom putu i može da odigra pozitivnu ulogu kao partner", rekao je Putin.

Prema njegovim rečima, ruske kompanije su takođe velike poreske platiše u Srbiji.

"One su i najveći investitori i najveće poreske platiše", naveo je ruski predsednik.

On je pomenuo skladište gasa Banatski dvor i rekao da se nada da će biti i drugih sličnih primera uspešne saradnje dve zemlje u energetici.

"U Srbiji aktivno rade Gaspromnjeft, Lukojl, a spremni smo da na srpskom tržistu radimo ne samo sa srpskim partnerima, nego i sa evropskim, ako je moguće", rekao je on.

Predsednik Srbije je rekao da je ubeđen da je otvorena potpuno nova era srpsko-ruskih odnosa, koja neće biti zasnovana samo na istorijskim vezama, već i na obostranoj ekonomskoj koristi.

"Odnosi naših zemalja su uvek zavisili od rukovodstava, a nikada od građana, koji su uvek bili za što tešnju saradnju", kazao je on.

"Razgovarali smo kako da intenziviramo saradnju kako bi postigla onoliki nivo koliki zalužuju naši dobri bratski odnosi", dodao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, bilo je govora i o projektima u kojima može da učestvuje i državni i privatni ruski kapital, o zajedničkom nastupu na drugim tržištima, ali i o političkim odnosima dve države.

Nikolić je istakao da se nada da će do kraja godine biti otvoreni radovi na skoro 400 kilometara trase Južnog toka kroz Srbiju.

"Nadam se da ćemo imati tu radost i čast da predsednik Rusije otvori radove", naveo je Nikolić.

Srpski predsednik je takođe rekao da Srbija pokušava da ispuni uslove EU i postane njen punopravni član, a da Rusija u tome ne vidi nikakve probleme za saradnju.

Prema rečima Nikolića, otvorena je i nova era vojno-tehničke saradnje.

"Naša međuvladina komisija imaće veliki posao da sve naše želje pretvori u projekte", kazao je predsednik i dodao: "Očekujemo predsednika Vladimira Vladimiroviča u najskorije vreme".Sastanak dva predsednika počeo je oko 17 sati, a Tanjug javlja, pozivajući se na diplomatske izvore, da če Rusija kreditom popuniti rupu u srpskom budžetu.

Nikolić je pre početka razgovora pozvao ruskog predsednika da otvori radove na delu gasovoda Južni tok na teritoriji Srbije.

"Pošto predstavnici Srbije i Rusije nemaju previše hrabrosti, zamolili su me da vas ja zamolim da prisustvujete početku tih radova. Evo ja vas molim da prisustvujete otvaranju radova na gasovodu Južni tok", rekao je srpski predsednik na početku sastanka na vrhu, u Sočiju.

Putin je na to samo odobravajuće klimnuo glavom.

Nikolić je, zahvalivši se na pozivu za sastanak, rekao da je ovo nastavak njihovih susreta, "ali i početak potpuno novih odnosa Rusije i Srbije".

"Znam da je došlo do izvesnog zastoja, ali Srbija je bila u svojim problemima - imali smo izbore, formirali vladu", dodao je predsednik.

"Vlada je formirana, određeni su članovi međuvladine komisije za saradnju, održan je njen sastanak i očekujem da vrlo brzo počnemo da radimo", kazao je Nikolić.

On se takođe zahvalio ruskom predsedniku na ličnom angažmanu kako bi nedavni aeoromiting u Beogradu protekao što bolje i na gostovanju tri ruska aviona.

Prema rečima Nikolića, u međuvremenu su kontaktirali ministri odbrane dve zemlje i ljudi zaduženi za vojnu industriju, a intenzivirani su i odnosi u oblasti energetike.

"Svi predstavnici Srbije i Rusije koji su razgovarali uvereni su da je ovo potpuno nova era u odnosima Srbije i Rusije", rekao je Nikolić.

"Zahvlajujem vam se na podršci koju nam pružaju predstavnici Rusije u razgovorima sa nama. To je dobra osnova da naše odnose uspostavimo tako da budu u interesu građana i Srbije i Rusije", primetio je Nikolić, a zatim su, pošto je snimateljima omogućeno da zabeleže početak sastanka, razgovori dva predsednika nastavljeni iza zatvorenih vrata.

Dva predsednika saglasila su se da Ujedinjene nacije treba da imaju primarnu ulogu u rešavanju pitanja Kosova, a šef ruske države je precizirao da rešenje treba tražiti na osnovu Rezolucije 1244.

"Srbija je suočena sa ukidanjem nadgledane nezavisnosti Kosova. Ušli smo u pregovore sa privremenim isntitucijama u Prištini u želji da naši građani bolje žive, ali ne možemo da učestvuemo u pregovorima koji učvršćuju nezavisnost Kosova", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare posle razgovora sa predsednikom Rusije.

Nikolić je naglasio da Srbija ne može da dozvoli nikakvu promenu stanja na Kosovu silom, jer se, kako je podsetio, od sile odustalo još 1999. godine:

"Mi nista nećemo raditi na silu, ali ćemo sve raditi u okviru Saveta bezbednosti UN", poručio je Nikolić.

On je dodao da je Srbija zahvalna Rusiji i drugim članicama SB UN koje se ne slažu sa nezakonitom, samoproglašenom nezavisnošću Kosova

Nikolić je dodao da u Srbiji nikada neće moći da pobedi onaj ko bi se saglasio sa nezavisnošću Kosova.

Putin je ponovio da je Rusija što se tiče Kosova privržena očuvanju primarne uloge UN.

"Smatramo da rešenje treba tražiti pregovorima, na osnovu rezolucije 1244", rekao je ruski predsednik.Nikolić u radnoj poseti Rusiji boravi na poziv Putina a susret lidera, već drugi ove godine, usmeren je na dalje jačanje višeplanske saradnjetrgovinsko-ekonomska saradnja, projekat Južni tok i pitanje Kosova, gde rešenje treba tražiti kroz dijalog, saopštila je pres služba Kremlja.

U sastavu srpske delegacije su, pored predsednika, ministri spoljnih poslova i rudarstva, Ivan Mrkić i Milan Bačević.

Tokom Nikolićeve radne posete Rusiji neće biti potpisani nikakvi sporazumi ni dokumenta, uključujući i sporazum o strateškom partnerstvu koji je pripremljen još pre skoro godinu dana.

Uoči posete Nikolića, 4. septembra održan je sastanak Međuvladinog komiteta za trgovinsku, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a kopredsednik Komiteta, ministar Bačević, rekao je nakon toga da je postignut principijelni dogovor o ruskom kreditu za pomoć srpskom budžetu od 300 miliona dolara za ovu i 700 miliona za sledeću godinu, s tim što će o detaljima raspravljati radne grupe ministarstava finansija dve zemlje nakon što se Srbija zvanično obrati sa molbom za kredit.

Obim bilateralne robne razmene Srbije i Rusije prošle godine povećan je za 42 odsto u poređenju sa 2010. godinom i iznosio je više od dve milijarde dolara, a ruske investicije u srpsku privredu su u periodu 2003. do 2011. godine premašile 1,5 mlijardi dolara

(agencije/MONDO, foto:FoNet/AP)
Sve vesti