Stižu vakcine protiv tetanusa, meningitisa..

Ove nedelje počinje, posle dužeg vremena, raspodela zaštite protiv tetanusa, meningitisa, pneumokoka... Očekuju se ugovori o nabavci cepiva protiv tuberkuloze, paralize...

1
A- A A+

U zdravstvene ustanove tokom ove nedelje trebalo bi da stignu vakcine protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka i pneumokoka. Nabavka BSŽ vakcine protiv tuberkuloze, DTP protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja, OPV protiv dečje paralize i vakcine pritiv hepatitisa B, kojih takođe nema, ili bar ne dovoljno, još nije ugovorena.

Prošle sedmice Republički fond zdravstvenog osiguranja zaključio je ugovor sa dobavljačima vakcina protiv tetanusa, velikog kašlja, meningitisa tipa A, zaušaka, pneumokoka i dečje paralize, pa bi snabdevanje napokon trebalo da se stabilizuje. Nekih od ovih vakcina u pojedinim ustanovama nema već tri meseca.

Tako u Nišu, prema rečima epidemiologa profesora dr Branislava Tiodorovića, skoro tri meseca nema vakcine protiv tetanusa, pa je pozajmljivana iz okolnih centara.

"U sredu je stigao plan raspodele, a distribucija može da počne tri dana po dostavljanju tog plana", kažu za "Novosti" u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

To znači da bi vakcine ka zdravstvenim ustanovama praktično mogle da krenu već u ponedeljak.

"Tokom ove nedelje razmatraćemo ponude za nabavku BSŽ, DTP, OPV, vakcine za hepatitis B za decu i odrasle i još jedne vrste vakcine protiv tetanusa", kažu u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Raspisan je i poziv za javnu nabavku vakcina protiv sezonskog gripa, a otvaranje ponuda se očekuje poslednje nedelje septembra. Prema planu potreba, koji je napravio Institut "Dr Milan Jovanović Batut“, za ovu sezonu trebalo bi da se obezbedi 297.059 doza. To je gotovo 55.000 vakcina manje nego lane, kada je kupljeno 351.720, ali je više od 140.000 ostalo neutrošeno - vakcinisano je 212.068 ljudi.

Vakcina za decu, koja po Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti od rođenja do 12. godine podležu obaveznoj vakcinaciji, takođe u većini zdravstvenih ustanova nema već dva-tri meseca. I pored povremenih nestašica, ogromna većina dece (imeđu 96 i 98 odsto) kod nas se vakciniše, a stručnjaci kažu da odlaganje vakcinacije ili revakcinacije za nekoliko meseci nije razlog za paniku.

(MONDO)
Sve vesti