Gejevi međusobno dele packe

Gej strejt alijansa pozvala organizatore Prajda da rade svoj posao, a ne preuzimaju tuđe agende.

21
A- A A+

Gej strejt alijansa (GSA) optužila je danas organizatore Parade ponosa da slučaj prebijanja mladića V.M. (25) grubo koriste u dnevno-političkom prepucavanju i pozvala ih da se bave svojim poslom organizovanja Prajda.

"Ako je ovo naglo interesovanje organizatora parade za slučaj V.M. izraz neke vrste solidarnosti sa LGBT zajednicom i žrtvama nasilja, GSA napominje da se organizatori parade do sada nisu nijednom raspitivali za zdravstveno stanje V.M. kao što nisu ponudili ni bilo kakvu vrstu pomoći, iako informacije o tome mogu dobiti u svakom trenutku", navodi se u saopštenju GSA.

GSA je pozvala organizatore parade da se ne bave stvarima kojima se do sada nisu bavili i da umesto "svaštarenja i preuzimanja agendi drugih organizacija (Nacionalna strategija, zločin iz mržnje, Deklaracija...)", konačno krenu da rade svoj posao, a to je organizovanje Prajda.

"Jer, evo, nekoliko dana pred paradu mi još nismo videli nijedan ozbiljan pokušaj i plan, ni od strane države ni od strane organizatora, da se ona zaista i desi", navodi se u saopštenju Alijanse.

GSA je pozvala organizatore da javnost obaveste ako postoje problemi u organizaciji parade, a posebno ako je reč o problemima sa državom i njenim institucijama, kao i da javno kažu šta će biti njihovi dalji koraci, kako se ne bi ponovila situacija od prošle godine kada je parada zabranjena, a organizatori do poslednjeg dana tvrdili da sve ide kako treba i da imaju punu saradnju sa nadležnim institucijama.

"LGBT osobe i svi oni koji nameravaju da dođu na paradu moraju biti u potpunosti upoznati sa svim okolnostima koje se tiču ove manifestacije i realnost se ne sme se ignorisati, jer posledice mogu biti veoma ozbiljne. Uostalom, posledice ignorisanja i ulepšavanja nekih drugih delova naše realnosti mogli smo videti u medijima u poslednjih nekoliko meseci", navela je Alijansa.

Alijansa je navela da su se organizatori Prajda slučaju V.M. koji je prebijen u centru Beograda u noći između 7. septembra i 8. Septembra oglasili prvi put tek posle pritiska drugih LGBT organizacija i tek sutradan po objavljivanju u medijima.

"Prva reakcija organizatora parade bila je da taj slučaj ignorišu i relativizuju govoreći kako on nema nikakve veze sa paradom, iako se nasilje po osnovu seksualne orijentacije pojačava u periodu oko parade, kao i da u ovom slučaju ne postoji ništa specifično i da je dovoljno što se o njemu oglasila GSA", navodi se u saopštenju GSA.

Alijansa je najavila da će njena pravna služba, pored standardnog procesuiranja i praćenja slučaja, pripremiti postupke pred poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem i pred Sektorom unutrašnje kontrole policije, jer postoji osnovana sumnja da je bilo propusta u radu policajaca.

Organizatori Prajda su ranije danas pozvali policiju da ubrza istragu o napadu na V.M. i još jednog mladića, koji se dogodio u noći između 7. i 8. septembra.

Član Organizacionog odbora "Beograd prajda" izjavio je da postoji mogućnost da nadležni državni organi zabrane "paradu". Organizatori traže da se obezbedi sigurnost učesnika Parade ponosa i demantuju Dačića.

Član Organizacionog odbora "Beograd prajda" Goran Miletić izjavio je danas u Nišu da postoji mogućnost da nadležni državni organi zabrane "paradu" i da pripadnici LGBT razmatraju i takvu opciju.

"Zabrana postoji kao realna opcija i mi se spremamo i razgovaramo i o takvoj mogućnsoti", rekao je Miletić na konferenciji za novinare, na kojoj su pojedine niške nevladine organizacije izrazile podršku organizovanju "Parade ponosa" početkom oktobra u Beogradu.

Član Organizacionog odbora Adam Puškar je rekao da odlaganje "šetnje" ne dolazi u obzir, a u slučaju da dođe do zabrane "ipak će se nešto desiti".

"Posao državnih organa je da se staraju o bezbednosti i da tu bezbednost obezbede za održavanje Prajda", rekli su Miletić i Puškar i najavili dolazak nekih političkih partija i predstavnika međunarodne zajednice na "Paradu".

Član Organizacionog odbora Bojana Ivković predstavila je političke zahteve koji su upućeni nadležnim državnim organima, u kojima se traži da se u 24 grada Srbije uspostavi kontakt LGBT zajednice sa policijom preko jedne osobe zadužene za saradnju.

Oni traže izmenu i dopunu Krivičnog zakonika, kojim bi bilo predviđeno krivično delo zločina iz mržnje, kao i procesuiranje svih onih zbog čijih je prtnji zabranjen "Beograd prajd" prošle godine. U zahtevima se traži i usvajanje Nacionalne strategije protiv nasilja i Deklaracije protiv homofobije u Narodnoj skupštini.

U toku "Beograd prajda", kako je najavljeno, putem "video mosta" iz Niša će moći da se prete pojedine aktivnosti koje budu organizovane u Beogradu.

Podršku održavanju "Beograd prajda" izrazila je predstavnica Ženskog prostora iz Niša Vera Kurtić, a ispred Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji Dragan Đorđević.

Organizacija Beograd Prajd zatražila je danas od policije i da intenzivira istragu, kako bi bili privedeni napadači na dvojicu mladića u blizini gej kluba u Fruškogorskoj ulici u Beogradu.

Istovremeno od premijera Ivice Dačića i vicepremijera Aleksandra Vučića traži da osiguraju punu bezbednost građanima koji će učestvovati na Beograd Prajdu 2012.

Napadači ni posle 10 dana nisu privedeni i pored toga što je napad detaljno opisan, što je pronađeno oruđe kojim je izvršeno i što postoje svedoci, podseća se u saopštenju Beograd Prajda.

To može navesti građane na zaključe da se napadi na LGBT zajednicu tretiraju kao manje važni ili da policija ne želi da učini sve što je u njenoj moći kako bi se napad rasvetlio, navodi se u saopštenju.

Beograd Prajd je posebno zapanjen činjenicom da su pojedini mediji objavili da "policija zna ko su napadači", ali da i pored toga niko nije uhapšen.

Pozivamo ministra policije Ivicu Dačića da jasno kaže dokle se stiglo sa istragom u ovom slučaju, napominje se u saopštenju, kao i šta je do sada policija uradila kako bi osigurala bezbednost tokom trajanja Beograd Prajda 2012.

U saopštenju se navodi i da su Dačić i Vučić obavezni da, bez odlaganja, primene mere prema onima koji su pretnja za bezbednost.

U skladu sa odlukama Ustavnog suda Srbije i Evropskog suda za ljudska prava, takve mere nikako ne mogu uključivati zabranu Beograd Prajda, navodi se u saopštenju.

U izjavi za današnji "Blic" Gora Miletić je reagovao na izjavu Ivice Dačića da je održanje Gej parade uslov koji Srbija treba da ispuni da bi bila primljena u EU.

"Ulaznica za EU su ljudska prava, koja su garantovana Ustavom Srbije, a jedno od tih prava je i ono na slobodno okupljanje", rekao je Miletić reagujući na Dačijevu izjavu "Izem ti Uniju u koju je gej parada ulaznica".

(MONDO/agencije/Ilustracija: Guliver/Getty Images)

Povezano

Sve vesti