MONDO TV: Prošla euforija za kineskim jezikom

Posle početne euforije oko fakultativne nastave kineskog jezika u srpskim školama, interesovanje đaka znatno opalo.

3
A- A A+

Džin iz Azije, Kina, se budi i postaje sve značajniji "igrač" u svetskoj politici, a posebno ekonomiji.

Rusija, Amerika i zemlje zapadne Evrope odavno su shvatili da će vek pred nama obeležiti upravo Kina. Zbog toga je izučavanje jezika ovog dalekoistočnog naroda jako bitno.

Sve više firmi iz Kine dolazi u Evropu, a Kinezi ubrzano razvijaju automobilsku i IT industriju. Roditelji su nekada u Srbiji svoju decu slali na učenje engleskog jezika, a od marta 2012. godine imaju priliku da ih šalju na časove kineskog jezika.

Projektom Ministarstva prosvete u nekoliko desetina osnovnih škola u Srbiji uvedeno je fakultativno učenje kineskog dva časa nedeljno.

Za taj posao iz Kine je dovedeno 14 predavača koji su raspoređeni po školama u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Jagodini, Užicu, Leskovcu, Zaječaru i Požarevcu.

Po priznanju svih, projekat je na samom početku doživljavao veliki uspeh jer su roditelji i deca bili oduševljeni idejom da nauče jezik koji govori najviše ljudi na svetu.Međutim, sa početkom nove školske godine interesovanje je opalo. Direktor OŠ "Skadarlija" iz Beograda, Anđelko Kunarac navodi da će beogradske škole u kojim se odvija nastava kineskog, pokušati na zajedničkom sastanku da utvrde uzroke pada interesovanja za učenje kineskog.

"Mi smo odmah oformili dve grupe u petom i šestom razredu, a interesovanje je bilo toliko da smo imali u planu da oformimo još toliko grupa ali sa početkom ove školske godine sve je to splaslo. Broj učenika zainteresovanih da uče kineski naglo je opao, takoreći prepolovio se. Učenici koji su već išli na fakultativne časove, mahom odustaju od daljeg učenja, a novi ne dolaze u meri u kojoj smo se mi nadali", kaže Anđelko Kunarac.

"Šta je uzrok za tu situaciju, da li je to način rada sa decom ili nešto drugo, videćemo, to moramo da utvrdimo vrlo brzo", završio je Kunarac.

Na Filološkom fakultetu u Beogradu u Institutu Konfucije se već dugi niz godina izučava kineski jezik. Direktor ovog Instituta dr Radosav Pušić ima svoje viđenje zbog smanjenog interesovanja đaka.

"Sasvim je razumljivo da je interesovanje bilo veliko na početku, jer je to nešto novo, egzotično i interesantno. Međutim, posle euforije dolazi i do nekog uslovno rečeno otrežnjenja jer kineski nije jednostavan za učenje, pa tada mnogi i odustanu od daljeg pohađanja nastave", kaže dr Pušić.

Pad interesovanja je prouzrokovan i manjom motivacijom dece, a možda je problem i jezička barijera jer su profesori koji su dovedeni iz Kine naučili osnove srpskog jezika kako bi mogli da predaju, što je možda nedovoljno.

"Možda nije napravljena dobra strategija i baza naših nastavnika nije bila pripremljena. Nastavnici iz Srbije bi mogli da pomažu svojim kineskim kolegama kako bi se nastava što bolje odvijala, a deci bila održavana pažnja."

Doktor Pušić nas je upoznao i sa zanimljivim podatkom da se u Engleskoj kineski uči u preko 3.000 škola i da su Britanci na vreme shvatili važnost koju će Kina imati u ovom veku.

U Srbiji je, što se tiče osnovnih škola, to na nivou pilot projekta, mada se kineski sa velikim uspehom uči u srednjim školama kao što su Matematička i XIII gimnazija u Beogradu, sa kojima Institut Konfucije sarađuje. Prema rečima dr Pušića, interesovanje u gimnazijama ne opada, naprotiv. Đaci se dele po grupama i takođe na dobrovoljnoj bazi pohađaju nastavu.

U gimnaziji u Sremskim Karlovcima, nastava se odvija svakodnevno i đaci su zadovoljni i zainteresovani za učenje.

"U Karlovcima se ove godine upisala već treća generacija učenika, a odeljenje se deli na dve grupe, jednu koja uči engleski i drugu koja uči kineski. Interesovanje za kineski jezik nije opalo, naprotiv. Tome doprinosi i to što se mi u Karlovcima trudimo da promovišemo ne samo jezik, već i kulturu ove daleke zemlje", kaže profesorka Ljubica Čudanov.

Nadajmo se da će bolja strategija i sistematičniji rad zainteresovati decu za kulturu i jezik, nama ove još uvek, egzotične zemlje i da će u se i u Srbiji odomaćiti kineski jezik.

(MONDO/Dušan Hadži Nikolić, foto: Guliver/Getty Images)

Za više Mondo TV video priloga posetite našu rubirku MondoTV, a ukoliko imate zanimljivu priču pošaljite nam mail na mondotv@wm.rs, ili nam šaljite linkove ili poruke na Twitteru s hashatagom #MondoTV.Tagovi:
Sve vesti