Joko Ono dodelila nagradu za mir Pusi Rajot

Udovica Džona Lenona, Joko Ono uručila je danas svoju nagradu za mir nazvanu "LenonOno" suprugu jedne od tri članice ruske pank grupe "Pusi Rajot", koje izdržavaju kaznu zatvora od dve godine.

14
A- A A+

Joko Ono je uručila nagradu Pjotru Verzilovu, suprugu Nađe Tolokonjikove. Ona, Marija Aljohina i Jekaterina Samucevič osuđene su 17. avgusta za huliganstvo zato što su u februaru hramu Hrista Spasitelja u Moskvi izvele performans u okviru kojeg su otpevale pesmu "Bogorodice, Putina progoni".

"Užasno je što su te tri devojke zatvorene, a nisu ništa loše uradile. One su se samo zalagale za slobodu govora", rekla je Joko Ono na ceremoniji u Njujorku.

Ona je dodala da će raditi na tome da odmah budu oslobođene.

Verzilov koji je u Njujork došao sa njihovom četvorogodišnjom ćerkom zahvalio je Joko Ono i rekao da će ova nagrada povećati međunarodni pritisak na ruske vlasti da puste zatvorene članice grupe.

Direktorka američkog ogranka organizacije Amnesti internešnal koja je bila prisutna na ceremoniji Suzan Nosel rekla je da je Amnesti proglasio tri članice grupe zatvorenicama savesti i da su ponosni da se bore zajedno sa njima.

Slučaj "Pusi Rajot" izazvao je talas protesta širom sveta i poziva brojnih uticajnih ličnosti za oslobađanje članica grupe. Juče se za njihovo oslobađanje u Vašingtonu založila i Aung San Su Chi, dobitnica Nobelove nagrade za mir i liderka opozicije u Mjanmaru.

Joko Ono je nagradu za mir "LenonOno" uvela 2002. godine u znak sećanja na aktivizam njenog supruga Džona Lenona. Nagrada se dodeljuje svake dve godine osobama koje rade za mir u svetu.

(Beta Foto BetaAP)

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.