Preminula vajarka Olga Jančić

Srpska vajarka Olga Jančić preminula je 25. oktobra u Beogradu u 84. godini, saopštila je porodica ove međunarodno afirmisane umetnice.

1
A- A A+

Rođena je 1. februara 1929. godine. Od sredine prošlog veka davala je puni doprinos onome što je u kritici nazvano savremenost u likovnim umetnostima.

Na samom početku stvaralaštva njena skulptorska umetnost postavljena je na stabilnim osnovama predklasične i klasične evropske umetnosti, kao i na postulatima visokog modernizma.

Jančićeva je, kako ocenjuju poznavaoci, izgradila autentični plastički svet jedinstven u srpskom i jugoslovenskom vajarstvu.

Bilo da se iražavala u punoj, voluminoznoj formi ili u reljefima, ona je istraživala elementarnu suštinu ikoničke predstave ostavljajući posmatračima dovoljno prostora da njene radove upotpune sopstvenom percepcijom i imaginacijom.

Dva su materijala u kojima je stvarala: kamen (ponekad mermer) i bronza. U oba slučaja trag i potez njene ruke, bilo da kleše ili da oblikuje gipsanu masu, vodili su istom cilju - izazivanju mentalnih i vizuelnih senzacija koje pokreću i zadovoljavaju estetske potrebe gledalaca.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti