Mišković poteran iz "Pressa"?

Predsednik Delta Holdinga Miroslav Misković saopštio je danas da se povlači iz dnevnih novina "Press", kao najveći pojedinačni vlasnik tog lista.

12
A- A A+

"Kao najveći pojedinačni vlasnik lista Press doneo sam odluku da se povučem iz vlasništva i prestanem sa pružanjem dalje finansijske podrške ovom beogradskom dnevniku", naveo je Mišković u saopštenju medijima.

Prema njegovim rečima, to je njegov "lični doprinos nastojanjima Vlade Srbije da kroz transparentne odnose u medijima i prestanak prikrivenog finansiranja i vlasništva uspostavi potpunu slobodu medija i odgovorno novinarstvo".

Mišković je takođe zahvalio čitaocima "Pressa" na poverenju, a posebno novinarima koji su tom listu doneli ugled i identitet.

"Moj vlasnički udeo im nudim besplatno, uz obavezu da izmirim izdate bankovne garancije", zaključio je Mišković u saopštenju.

Potredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić, koji je i lider Srpske napredne stranke (SNS), nedavno je pokrenuo pitanje transparentnosti vlasništva u medijima u Srbiji, navodeći da su stvarni vlasnici "Pressa" Miroslav Mišković i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

Vučić je pokrenuo pitanje vlasništva u domaćim medijima reagujući na novinske napise da je SNS nudio mesto konzula u Solunu za vlast u Požarevcu.

On je tada kazao da nikada nije razgovarao ni sa kim o davanju određenih pozicija u zamenu za vlast u nekoj opštini i da je u pitanju "autoprojekcija stvarnih vlasnika novina 'Press Miroslava Miškovića i Dragana Đilasa koji su krenuli na njega".

Predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS) Ljiljana Smajlović je danas, povodom najave da vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković napušta vlasništvo dnevniku Pres, rekla da je za slobodu medija u Srbiji dobro da se sazna ko su njihov stvarni vlasnici.

Smajlović je za agenciju Beta rekla da je država dužna da istraži ko su stvarni vlasnici mediji i da stvori zakonske preduslove da vlasništvo bude transparentno.

"Kakvi su motivi gospodina Miškovića, ja ne bih htela da spekulišem. Pretpostavljam da je ovo njegov pokušaj da se nagodi sa državom, da je ovo njegov način da kaže: 'U redu, vi hoćete da utvrdite nova pravila igre, ja ću da igram po njima, ali dajte da se dogovorimo šta je uloga krupnog kapitala u Srbiji", rekla je ona.

Po rečima Ljiljane Smajlović, UNS može da pozdravi to što je Mišković akcije dnevnika Pres poklonio novinarima, makar i pod političkim pritiskom.

Smajlović je dodala da su "tajkuni" u Srbiji ulazili u medije da bi se služili njima u političke svrhe, ali i država je znala da koristi glasila protiv "tajkuna" te je i zato potrebno da država uspostavi jasna pravila na medijskom tržištu.

"Mislim da je jedna od obaveza država u tranziciji - poput naše, gde se mediji koriste na prljav način već dve decenije, da utvrdi ko je stvarni vlasnik medija, da utvrdi propise koji će nam ubuduće omogućiti da uvek znamo ko je vlasnik medija. Ako već neko koristi medije za političke kampanje, onda bar svi treba da znaju čiji kapital stoji iza tih kampanja", rekla je Smajlović.

(agencije/MONDO, foto: Tanjug/Dragan Stanković)

Povezano

Sve vesti