Svetski mediji: Istorijska odluka suda u Hagu

Agencija Asošijejted pres ocenjuje da je današnja presuda jedna od najznačajnijih odluka suda u njegovoj 18-godišnjoj istoriji. gardijan smatra da je skinuto breme sa Tuđmanovog režima.

15
A- A A+

Svetski mediji, u prvim reagovanjima na današnje oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izveštavaju o velikom slavlju u Hrvatskoj.

Oni navode da je Žalbeno veće Haškog tribunala u napetoj atmosferi preinačilo prvostepenu presudu koja je ugrožavala stav hrvatske države da je tokom rata 1990-ih godina bila žrtva zločina, a ne počinilac.

Žalbeno veće "preinačilo je presudu koja je predstavljala udarac stavu Hrvatske o samoj sebi kao žrtvi zverstava, a ne počiniocu istih tokom ratova na Balkanu 1990-ih godina", ocenila je američka agencija.

AP dodaje da je presuda izazvala bujicu slavlja u Hrvatskoj, dok će u Srbiji razljutiti "okorele protivnike Haškog tribunala, koji smatraju da su sudije antisrpski nastrojene".

Agencija, koja je podsetila da je tokom operacije hrvatske vojske "Oluja" 1995. godine ubijeno oko 600 Srba, dok je oko 200.000 proterano, prenosi i ocenu beogradskog lista "Blic" na svom Internet izdanju da je presuda skandalozna.

Agencija Frans pres komentariše da su Markač i Gotovina presudu dočekali relativno mirno, dok je u sudnici nastala trenutna euforija, u kojoj su mnoge pristalice hrvatskih generala prilazile Markačevoj supruzi Mirjani kako bi joj čestitali.

"Gotovina, odeven u svetlo plavo odelo, sa tamno plavom kravatom, povremeno kuckajući prstima po stolu, pažljivo je slušao sudiju Merona kako čita presudu. Kada je postalo očigledno da će biti oslobođen, nasmejao se i pružio ruku Markaču", navela je francuska agencija.

AFP dodaje da je tokom operacije "Oluja" hrvatska vojska "osvojila jedno od poslednjih uporišta otpora srpskih nacionalista, u oblasti u kojoj je ta manjina imala korene od pre više vekova".

Agencija je prenela i atmosferu današnjeg slavlja na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, gde je više hiljada ljudi oslobađajuću presudu ispred ogromnog plazma ekrana dočekalo sa suzama radosnicama.

"Naši generali su heroji, jer su rizikovali njihove živote kako bi spasili našu zemlju i oslobodili naš narod", rekla je AFP-u na trgu u Zagrebu studentkinja Anđela Anić (26).

Agencija Rojters jedino konstatuje, ne upuštajući se ni u kakve komentare, da je Žalbeno veće Haškog tribunala preinačilo prvostepene presude Markaču i Gotovini, dok Bi-Bi-Si (BBC) prenosi da je u centru Zagreba u toku veliko slavlje zbog presuda.

Radio Slobodna Evropa (RSE) ocenjuje da je donošenje presude Žalbenog veća "bilo više nego napeto, o čemu govori podatak da je doneta uz izdvojeno mišljenje dvojice, od ukupno pet žalbenih sudija".

RSE i podeća da je sudija Teodor Meron koji je naredio da se hrvatski generali oslobode, "srušio 45-godišnju kaznu (bivšem načelniku štaba hrvatske vojske u Mostaru) Tihomiru Blaškiću, ali i utrostručio kaznu (bivšem oficiru i komandantu JNA u Vukovaru) Veselinu Šljivančaninu za zločine počinjene u Vukovaru".

Oslobađajuća presuda dvojice hrvatskih generala na Žalbenom veću u Hagu skida odgovornost s
režima Franje Tuđmana iz 90-ih i ima ogroman značaj za međunarodno pravo, piše danas britanski list Gardijan (Guardian) na svojoj internet stranici.

U skoro 20 godina sakupljanja dokaza o događajima u balkanskim ratovima Haški tribunal izrekao je nekoliko presuda koje oblikuju savremeno međunarodno pravo i formiraju identitete zemalja koje su nastale iz bivše Jugoslavije, piše u komentaru današnje presude.

Najveća takva presuda je da su Srbi počinili genocid u Srebrenici 1995, a istorijski bitna odluka je da je silovanje ratni zločin i da je bio instrument srpskog terora protiv civila.

Uspešna žalba dvojice hrvatskih generala, ućiće u istoriju kao treća takva presuda, ocenjuje Gardijanov urednik za Evropu.

Do danas operacija "Oluja" - vojna ofanziva u avgustu 1995. kojom je okončan rat sa Srbima i kojoj je Hrvatska donela pobedu i nezavisnost - bila je označena kao ratni zločin. Mit o osnivanju Hrvatske
državnosti je time bio ukaljan, navodi se u tekstu.

Žalbeno veće Haškog tribunala oslobodilo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Na suđenju Gotovini nije bilo odlučivano samo o sudbini jednog čoveka, navodi Gardijan i dodaje da je prvostepenom presudom inkriminisan ceo režim predsednika Franje Tuđmana iz 90-ih i uništen Hirvatski mit o njenom osnivanju, njen oslobodilački rat.

Suđenje Gotovini bilo je svojevrsno suđenje Tuđmanovom režimu, navodi se u tekstu.

U presudi je takođe rečeno da je taj isti režim namerno planirao sistematsku kampanju terora i nasilja s ciljem da se Hrvatska oslobodi od srpske manjne, što je izazvalo da iz Hrvatske pobegne do 200.000
Srba.

Današnja odluka apelacionog suda to sve radikalno menja. Sudije apelacionog veća sada su presudile da hrvatsko granatiranje četiri grada koje su držali Srbi u Dalmaciji nije bilo nezakonito, a pošto su to ustanovili zaključili su da nije bilo ni planirane deporatcije srpske manjine i da nije bilo združenog kriminalnog poduhovata ili političke zavere rukovodstva koje je hladnokrvno planiralo etnički pogrom, navodi se u tekstu.

Na prvom suđenju Tuđmanov režim je bio inkriminisan, sada je oslobođen optužbi. Rezultat toga je radost u Zagrebu i gorčina u Beogradu. Takođe je bilo gorčine kod dvojice sudija od pet u sudskom veću koji se nisu složili s odlukom.

Argumenti će nastaviti da se iznose, ali je malo verovatno da će biti druge presude koja će ukinuti ovu današnju, što će dozvoliti Hrvatskoj da kaže da su Srbe pobedili fer.


(MONDO/Agencije/foto: Tanjug/AP)

Sve vesti