Diplomatski skandal zbog tvita

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev izazvao je danas skandal kada je na svom zvaničnom nalogu na Twitteru postavio veoma oštre poruke protiv susedne Jermenije, koja je žučno reagovala, uporedivši ih s nacističkom propagandom.

1
A- A A+

Većina kratkih poruka izvučena je iz dugog govora koji je Alijev održao prošle sedmice.

"Jermenski lobi je naš najveći neprijatelj i mi smo njihov glavni neprijatelj", ocenio je Alijev na Twitteru, preneo je AFP.

"Jermenija je bezvredna zemlja. To je kolonija, punkt kojim se upravlja iz inostranstva... Dokaz za to je masovni egzodus ljudi iz Jermenije u druge zemlje", naveo je azerbejdžanski lider.

Muslimanski Azerbejdžan je u lošim odnosima sa susednom hrišćanskom Jermenijom zbog višedecenijskog teritorijalnog spora oko oblasti Nagorni Karabah. Dve zemlje su ratovale 1990-ih godina, a u sukobima je ubijeno oko 30.000 ljudi.

"Azerbejdžan jača i postaje sve moćniji, dok Jermenija slabi i opada", ocenio je Alijev u jednoj od poruka.

Njegova tirada izazvala je ogorčeno reagovanje zamenika predsednika jermenskog parlamenta, Eduarda Šarmazanova, koji je nazvao Alijeva "totalitarnim liderom totalitarne države".

"Alijev svojim ciničnim proklamacijama pokazuje da u 21. veku još postoje pristalice fašizma i da ta ideologija cveta zahvaljujući vođama kao što je on", rekao je Šarmazanov Frans presu.

"Njegove poruke podsećaju na one (nacističkog vođe Adolfa) Hitlera iz 1930-ih i 1940-ih godina", dodao je Šarmazanov.

Alijev, koji je na čelu države 2003. godine nasledio svog oca Hejdara, održao je prošle sedmice 40-minutni govor pred svojom Novom azerbejdžanskom partijom povodom 20. godišnjice njenog osnivanja.

(Tanjug)

Povezano

Sve vesti