Protest u Beogradu zbog oslobađanja Gotovine

U Beogradu održan parastos srpskim žrtvama ratova 90-ih godina. Prisustvovali Ivica Dačić i Aleksandar Vučić. Potom održana protestna šetnja centralnim gradskim ulicama zbog oslobađanja hrvatskih generala. Okupilo se više hiljada građana.

14
A- A A+

Posle pomena u Sabornoj crkvi i parastosa koji je služio patrijarh Irinej, održana je i protestna šetnja centralnim ulicama Beograda zbog oslobađanja hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača.

Sa parastosa je najviše odjeknuo poziv patrijarha srpskim vlastima da Srbija ne treba da ide u Evropu po svaku cenu i da uvek može da se okrene svojoj "slovenskoj braći". Taj njegov poziv danas je komentarisao i premijer Ivica Dačić.

Na protestnoj šetnji koja je usledila od Saborne crkve do Skupštine Srbije, poslata je poruka da će Srbija insistirati na poštovanju prognanih iz bivše Jugoslavije.Na čelu kolone bio je predsdnik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, a učesnici kolone nosili su transparente na kojima je pisalo "Mi pitamo za pravdu za sve žrtve", "Sa nama Bog, sa vama EU i NATO", kao i zastave Srbije i Makedonije.

Nebojša Stefanović poručio je danas da Srbija želi pomirenje, ali da će insistirati na poštovanju prava Srba.

"Ovde smo da tražimo pravdu za građane Srbije i sve koji su izgnani. Želimo pomirenje i normalne odnose u regionu, ali kako je moguće da za zločine niko nije odgovarao i da to prođe bez podizanja glasa u međunarodnoj zajednici", rekao je Stefanović pošto mu je Koalicija udruženja izbeglica uručila zahtev za sazivanje posebne sednice parlamenta posvećene pravima izgnanih i raseljenih.

Srbija traži da se to ispravi i odnose u kojim će i srpski narod biti poštovan, dodao je on.

Stefanović je naglasio da je "ispalo kao da nema krivaca za spaljene kuće, proterane, ubijene žene i decu" i "da niko nije odgovarao za zločine nad Srbima".

Predsednik parlamenta je takođe istakao da su pripadnici srpskog naroda po komandnoj odgovornosti osuđeni na više od 1.200 godina za ratove na prostoru bivše Jugoslavije i upitao kako je moguće da po istom principu niko ne odgovara za zločine nad Srbima.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uručio je Stefanoviću zahtev za sazivanje posebne sednice na kojoj bi se razgovaralo o pravima izgnanih i raseljenih i Predlog rezolucije o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih lica i drugih oštećenih građana iz bivših jugoslovenskih republika.

Govoreći o rezoluciji koju mu je Linta predao, Stefanović je rekao da ona najviše treba da se tiče ljudskih prava, omogući izgnanima i prognanima da rade, da se vrate u svoje domove, ali i da se zna ko su zločinci, ko im je ubijao decu i da krivci budu procesuirani.

"Srbija mora da insistira na tome i istrajaće na insistiranju da se prava izgnanih, rasljenih i ubijenih ispune. Nadam se da ćemo ove probleme brzo rešavati", zaključio je Stefanović.

Prethodno održanom parastosu u Sabornoj crkvi prisustvovao je premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, predsednik Skupštine Srbije Nebojša Stefanović, ministri, poslanici i predstavnici drugih državnih institucija.

Kolona je išla od Saborne crkve, Ulicom kneza Sime Markovića, Pariskom, Knez Mihailovom, Terazijama, pa Trgom Nikole Pašića do Doma Narodne skupštine.

IRINEJ: HAŠKI SUD SKINUO MASKU S LICA

Patrijarh srpski Irinej izjavio je na parastosu da je oslobađajućom odlukom za hrvatske generale Haški sud skinuo masku sa lica i pokazao da je u pitanju politički sud koji "prikriva zločine nad Srbima".

On je u Sabornoj crkvi takođe poručio da Srbija ne treba da ide u Evropu "po svaku cenu" a da može da "očekuje pomoć slovenske braće"."Ovom presudom Tribunal je skinuo masku sa svoga lica i konačno pokazao da je u pitanju politički sud, lišen osnovnih pravnih i etičkih normi kome je cilj da krivce proglasi nevinima, a nevine žrtve krivcima", rekao je Irinej.

Prema rečima patrijarha, Haški sud je tom odlukom kompromitovao pravo i pravdu, potvrdio da "nije utemeljen na pravnim normama, već na interesima moćnika ovoga sveta i vremena" i objavio "moralni i pravni bankrot".

Poglavar SPC je naveo da se na Haški sud zato može primeniti srpska poslovica "kadija te tuži, kadija ti sudi".

Kako je istakao, po logici haškog suda niko ne odgovara za 200.000 proganih, za spaljene srpske domove i svetinje i hiljade ubijenih, "kao da su Srbi to sami činili".

"Očigledno je da Haški sud prikriva zločine nad Srbima", dodao je patrijarh.

On je poručio da posle presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču Haški sud teško može da zadržvi naziv časnog suda, a da njegovu nepristrastnost osporavaju ne samo Srbija i SPC, već i neke od moćnih zemalja sveta, pa i " neki od poštenih Hravata".

Patrijarh je i ovoga puta pozvao na jedinstvo i naveo da je "naša snaga kao malog naroda u slozi i jedinstvu" i da "podele neće dobro doneti".

On je takođe istakao da Srbija sebe smatra delom Evrope i da je uvek bila deo Evrope, ali da kada bira put "mora se opredeliti i izabrati naš srpski i slovenski put".

Patrijarh je podsetio na reči svetog Save, koji je davno rekao da je Srbija između Evrope, istoka i zapada, i da pripada i jednima i drugima

Poštujemo Evropu, divimo se svemu što je dala, želimo da i dalje budemo sa Evropom, ali ne po cenu da se odričemo naše tradicije, poručio je Irinej i dodao da ako treba da je se odreknemo "hvala na pozivu".

"Ali zato se okrećemo braći, svojoj slovenskoj braći i od njih očekujemo pomoć koju smo uvek dobijali", naveo je patrijarh i istakao da je poruka crkve da "u Evropu ne treba ići po svaku cenu".

(MONDO/agencije, foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Povezano

Sve vesti