Dačić: S Hrvatskom "hladni mir", Kosovo oteto

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da sigurno niko neće prodati Kosovo, ali da je Kosovo oteto od Srbije i da sada "treba da sačuvamo ono što možemo". Odnose s Hrvatskom definiše kao "hladni mir"...

14
A- A A+

"Niko nam neće vratiti Kosovo ako kažemo 'nećemo u Evropsku uniju'. Mi smo uspeli da se vratimo za pregovarački sto i bilo bi potpuno pogrešno da ga sada napustimo", rekao je Dačić novinarima ispred Saborne crkve upitan da prokomentariše poruku patrijarha Irineja da Srbija treba da se okrene Rusiji i da uđe u EU samo ako zadrži Kosovo.

Dačić je rekao da Srbija ide ka EU i da je to "naše opredeljenje jer je to dobro za građane Srbije".

"Meni ne treba niko da govori šta su naši interesi jer ja imam iskustva i pamtim kako se čekalo u redovima za hleb i mleko, kakva je bila situacija pocetkom rata a kakva kada se on završio", istakao je on.

"Poređenjem pitanja Kosova sa životnim pitanjima se skrnave obe teme. Niko sigurno neće prodati Kosovo, ali oni su nam ga oteli i mi moramo da ga zadržimo", poručio je Dačić.

On je naveo da su dobri odnosi sa Rusijom prioritet, ali da ih tek treba jačati i graditi i da se iskoristi autoritet koji ima Ruska Federacija.

Dačić je rekao i da je vojna akcija hrvatske vojske protiv srpskog naroda "Oluja" "jedan od najvećih zločina posle Drugog svetskog rata", koje je dovelo do proterivanja 200.000 ljudi i više hiljada ubijenih, ali je naveo da će saradnja sa Haškim sudom biti nastavljena.

Dačić je rekao da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču "šamar i samoubistvo", navodeći da su i haški tužioci Serž Bramerc i Karla del Ponte o toj presudu govorili sa "dozom neprihvatanja".

Premijer je istakao da "nama preostaje da čuvamo istorijsko pamćenje i sećanje na sve žrtve a i one koje su zaboravljene posle Drugog svetskog rata".

On je kazao da će Srbija podržati sve aktivnosti da se pronađe pravni način da dođe do osude zbog zločina nad Srbima i podvukao da bi bilo bolje da su hrvatski generali osuđeni na jedan dan, nego što su oslobođeni.

"Ovakvom presudom ugrožen je proces pomirenja jer je njegov osnov da se svako suoči sa zločinima. Ako imamo fono izjave, što je dokaz, kako onda nije tačno da nema komandne odgovornosti. Ovim ne govorimo protiv hrvatskog naroda, ali niko ne sme da slavi progon", ukazao je Dačić.

Premijer je istakao da će Srbija nastaviti saradnju sa Hagom, što proističe iz obaveza, jer moramo da nađemo način da dođe do revizije presude.

"Ukoliko revizija ne bude izvršena onda je izvršena eutanazija, odnosno samoubistvo", zaključio je Dačić.

Dačić je ocenio da će odluka Haškog tribunala imati posledice na saradnju sa Hrvatskom, ali da će se bileteralni odnosi sa tom zemljom nastaviti.

"Saradnju sa Hrvatskom je najbolje opisati onako kako mi je to neko rekao u jednoj emisiji kao 'hladni mir', imali smo u prošlosti hladni rat, a ovo je sada hladni mir", rekao je Dačić.

On je prezicirao da na Hrvatsku ne možemo da se ljutimo jer su oni branili svoje interese.

"Mi možemo da se ljutimo na Srbiju koja nije uspela da odbrani svoje interese, ali možzemo da im zamerimo što slave 'Oluju', jer je time postalo legitimno progoniti i ubijati Srbe", kazao je Dačić.

(Beta,foto: Tanjug, Sava Radovanović)

Povezano

Sve vesti