Na Trgu spomen ploča ženama žrtvama nasilja

Spomen ploča, posvećena ženama žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja sa tekstom "Vidite li nasilje - Svim ženama žrtvama muškog nasilja", postavljena je danas na platou Zorana Djinđića na Trgu Republike.

1
A- A A+

Spomen-obeležje je, na Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se danas obeležava, simbolično postavljeno na mestu gde je pre 16 godina dever ubio snahu.

Organizatori akcije održali su i performans "Sećamo ih se" u kome su četiri žene simbolično predstavile nasilje nad pripadnicama lepšeg pola i nasilje koje trpe u porodici.

Učesnici skupa nosili su i transperente na kojima je pisalo "Nijedna žena manje, nijedna mrtva više", "U Srbiji svakih 10 dana jednu ženu ubije muž ili partner", "Stop femicidu u Srbiji"...

Akciju su organizovali Mreža žene protiv nasilja, Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija Ženski fond, Žene u crnom, Škart+proba i "Act Women" .

Današnjoj akcijom počela je kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", čiji je slogan "Stop femicidu u Srbiji", a koja će trajati do 10. decembra kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava.

Kampanja "16 dana aktivizma" protiv rodno zasnovanog nasilja je globalna kampanja posvećena zaustavljanju tog nasilja.

(Tanjug, na slici: Maketa koja simbolizuje žrtve nasilja, foto: Tanjug, Sava Radovanović)
Tagovi:

Povezano

Sve vesti