Vučić: Plašim se da će osloboditi Haradinaja

Ako oslobode Ramuša Haradinaja u Haškom tribunalu, to će biti poniženje za sve žrtve, za sve ljude sa Kosova i Metohije, za sve Srbe, kaže Aleksandar Vučić.

10
A- A A+

Plašim se da će presuda Ramušu Haradinaju u Haškom tribunalu biti oslobađajuća, da će to biti još jedno poniženje za nas i dodatno praviti problem svima koji su odgovorni i razumni na političkoj sceni, izjavio je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji smatra da bi Haradinajeva sloboda bila i poniženje svih žrtava.

Oslobađajuća presuda bila bi poniženje za sve žrtve, za sve ljude sa Kosova i Metohije, za sve Srbe, jer bi nam konačno nacrtali - e, niko nije kriv za mrtve Srbe. A kad pogledate, Muslimani iz Bosne i Srbi najveće su žrtve ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, rekao je Vučić za Novi magazin.

Vučić je ukazao da su svi u Srbiji bili šokirani presudom hrvatskim generalima i preneo da su i njegovi sagovornici Nemci, tokom boravka u Kanadi, bili šokirani presudom.U tim razgovorima i oni su bili jednako oštri kao ja prema činjenici da je toliki broj Srba proteran i ubijen, a da nema nikoga ko je odgovoran, rekao je Vučić.

On je najavio da će Srbija štititi svoje interese, ali neće rušiti regionalnu stabilnost, jer bi to bio "pucanj u nogu".

Vučić je rekao da se nastavljaju razgovori sa Prištinom i da se ide ka postizanju sporazuma u oblastima energetike i telekomunikacija.

Ono što je veoma važno, najbitnije i apsolutno najteže jeste pitanje implementacije sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima, napomenuo je Vučić i ukazao da je to
najteži uslov.

Ali, ne mislim da mi treba da imamo dobrosusedske odnose sa Kosovom... Mi po Ustavu ne možemo da prihvatimo Kosovo kao suseda, već kao deo teritorije države Srbije, objasnio je Vučić.

Razgovori će biti teški, mnoga rešenja treba da sprovedemo u delo, iako ih je usvojila prethodna vlada u dogovoru sa Albancima i međunarodnom zajednicom, užasna su, ali to je naša međunarodna obaveza i nema velike filozofije, rekao je Vučić.

Upitan o najavama hapšenja na naslovnim stranama novina, Vučić je odgovorio da njega ne zanima šta se objavljuje i gde se objavljuje.

Ne mešam se u to, mene zanima suština borbe protiv korupcije i šta dolazi kao njen rezultat. To što nekome smeta ono šta se objavljuje, pa šta. Meni smeta svašta, pa šta da radim, rekao je Vučić.

On misli da će biti velikih slučajeva, kao što je ovaj oko Azotare, koji će napraviti drugačiji "majnd set ap".

Vučić je istakao da će dati sve od sebe i poručio da će ljudi koji rade na tome "skupo prodati kožu" da bi se 24 predmeta sporne privatizacije završila i izgurala do kraja.

On je potvrdio da je u toku formiranje velike međunarodne komisije, koja će se baviti pitanjem nerešenih ubistava novinara u Srbiji.

"Ja sam pesimista po prirodi, ne volim velika obećanja, ali ako me pitate - mislim da ćemo nešto da rešimo. Zemlja ne može da bude normalna sve dok je normalno da ubijate nekoga zbog drugačijeg mišljenja i stava, zbog slobodnog mišljenja", objasnio je Vučić.

Mnogo sam bolje upoznat sa slučajevima Pantić i Ćuruvija, pročitao sam stotine i stotine stranica, ali i ću proučiti i slučaj Dade Vujasinović, rekao je Vučić.

(FoNet,foto: Beta, Vladimir Milovanović)

Povezano

Sve vesti