Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Uzbunjivači zaštićeni od 2013. godine?

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković najavio je danas da će predlog zakona o zaštiti uzbunjivača - osoba koje ukažu na korupciju biti predložen Skupštini Srbije na usvajanje do sredine naredne godine.

0
A- A A+

Uzbunjivači zaštićeni od 2013. godine?

Selaković je nakon sastanka sa predstavnicima nevladine organizacije "Pištaljka", čiji su članovi pretrpeli odmazdu na svom radnom mestu jer su ukazali na korupciju, rekao da se zakonske i pravne praznine koriste za obračun sa onima koji štite zakon u granicama svojih mogućnosti kao pojedinaca.

On je istakao da je korupcija "sistemska bolest koja je kapilarno prodrla u sve pore društva" i ocenio da je za borbu protiv korupcije potrebno ne samo savezništvo države i građana, nego je izuzetno bitna i uloga medija kroz analitičko i profesionalno novinarstvo.

Selaković je rekao da o značaju uzbunjivača u borbi protiv korupcije govori podatak da je više od 70 odsto slučajeva korupcije u SAD otkriveno upravo zahvaljujući njima.

On kaže da je danas dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji i razumevanju sa udruženjem "Pištaljka", koji bi trebalo da bude potpisan pre Nove godine.

Predviđeno je da predstavnici "Pištaljke" učestvuju u izradi zakona o zaštiti uzbunjivača, prema kojem će svaka odmazda prema uzbunjivačima biti tretirana kao krivično delo.

Selaković je istakao da je postojeći Zakon o državnoj upravi nedorečen i da ostavlja prostor za ostavljanje uzbunjivača bez zaštite.

Ministar pravde Srbije najavio je da će u izradi Strategije za borbu protiv korupcije biti korišten model primjenjen u Novom Južnom Velsu, sa kojim su se stručnjaci iz Srbije upoznali uz pomoć UNDP-a, a koji predviđa javna saslušanja osumnjičenih za korupciju

(Srna Foto Tanjug Fillip Krainčanić)
Sve vesti