Uzbunjivači zaštićeni od 2013. godine?

Ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković najavio je danas da će predlog zakona o zaštiti uzbunjivača - osoba koje ukažu na korupciju biti predložen Skupštini Srbije na usvajanje do sredine naredne godine.

0
A- A A+

Selaković je nakon sastanka sa predstavnicima nevladine organizacije "Pištaljka", čiji su članovi pretrpeli odmazdu na svom radnom mestu jer su ukazali na korupciju, rekao da se zakonske i pravne praznine koriste za obračun sa onima koji štite zakon u granicama svojih mogućnosti kao pojedinaca.

On je istakao da je korupcija "sistemska bolest koja je kapilarno prodrla u sve pore društva" i ocenio da je za borbu protiv korupcije potrebno ne samo savezništvo države i građana, nego je izuzetno bitna i uloga medija kroz analitičko i profesionalno novinarstvo.

Selaković je rekao da o značaju uzbunjivača u borbi protiv korupcije govori podatak da je više od 70 odsto slučajeva korupcije u SAD otkriveno upravo zahvaljujući njima.

On kaže da je danas dogovoreno potpisivanje memoranduma o saradnji i razumevanju sa udruženjem "Pištaljka", koji bi trebalo da bude potpisan pre Nove godine.

Predviđeno je da predstavnici "Pištaljke" učestvuju u izradi zakona o zaštiti uzbunjivača, prema kojem će svaka odmazda prema uzbunjivačima biti tretirana kao krivično delo.

Selaković je istakao da je postojeći Zakon o državnoj upravi nedorečen i da ostavlja prostor za ostavljanje uzbunjivača bez zaštite.

Ministar pravde Srbije najavio je da će u izradi Strategije za borbu protiv korupcije biti korišten model primjenjen u Novom Južnom Velsu, sa kojim su se stručnjaci iz Srbije upoznali uz pomoć UNDP-a, a koji predviđa javna saslušanja osumnjičenih za korupciju

(Srna Foto Tanjug Fillip Krainčanić)
Sve vesti