Ceo grad poginuo u saobraćaju

Ivica Dačić upozorio je da je u poslednje dve decenije zbog tragičnog bilansa saobraćajnih nesreća u Srbiji takoreći nestao jedan grad.

3
A- A A+

Na putevima u Srbiji, broj poginulih je ove godine do decembra smanjen za 51 osobu, a broj povređenih učesnika u saobraćaju za 816 u odnosu na isti period prošle godine, rečeno je danas prilikom obeležavanja trogodišnjice osnivanja Agencije za bezbednost saobraćaja.

Svečanosti su prisustvovali predsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnih poslova Ivica Dačić i ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Dačić je upozorio da je u poslednje dve decenije zbog tragičnog bilansa saobraćajnih nesreća u Srbiji takoreći nestao jedan grad.

Zato je obaveza nadležnih ministarstava, kao i nevladinih tela da učine sve kako bi povećanjem bezbednosti saobraćaja sačuvale makar jedan život, istakao je Dačić.

Agencija je uručila plakete najhrabrijim građanima - Grozdi Lovrić i Srđanu Stoliću, koji su u dva odvojena slučaja preuzeli kontrolu nad autobusom i tako izbegli tragediju.

Plaketa je posthumno dodeljena i Vojinu Kaliniću, bivšem radniku Agencije, za doprinos u unapređenju bezbednosti saobraćaja.

"Naš zadatak je da se borimo da spasimo svaki ljudski život. Jedan spaseni život je najveći rezultat rada svakog od nas. Za 20 godina jedan osrednji grad je nestao sa lica Srbije i u ime svih ljudi koji su izgubili živote naša obaveza je da preventvom osiguramo da saobraćajnih nesreća bude što manje", rekao je Dačić na obeležavanju Dana Agencije za bezbednost saobraćaja.

On je poručio građanima da se ne ljute na policiju kad kontroliše saobraćaj, niti na kamere za osmatranje, jer se to čini s ciljem da se sačuvaju ljudski životi, posebno životi najmlađih sugrađana.

"Ova agencija nije formirana da bi povećala broj agencija i radnih tela. Svi su se složili da je njen rad od izuzetnog značaja i da su evropski standardi da se ovim pitanjem bavi i neko van nadležnog ministarstva", rekao je Dačić, poručivši da će bezbednost saobraćaja i dalje biti jedan od glavnih prioriteta MUP-a i Ministarstva za saobraćaj.

On je istakao da godišnje u svetu u saobraćajnim udesima pogine 1,3 miliona ljudi, što je više od tragičnog bilansa prirodnih katastrofa i ratova, a da je u Srbiji na taj način prošle godine poginulo 700 ljudi.

Dačić je podsetio da je najveći deo saobraćajnih nesreća izazvan ljudskim faktorom, a uzrok navećeg broja nesreća je neprilagođena brzina, tako da je obuka učesnika u saobraćaju u direktnoj vezi sa brojem udesa.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović je kazao da je to telo uspelo da formira mlad i stručan tim, koji ima velikog uspeha u unapređenju bezbednosti na putevima.

Jovanović je istakao da je najveći uspeh Agencije to što je svojim aktivnostima uspela da smanji broj nesreća, poginulih i povređenih u saobraćaju, čime je opravdala postojanje.

U Palati Srbije je istaknuto da Agencija uspešno sprovodi Zakon o bezbednosti saobraćaja, za čiju primenu je donela veliki broj pravilnika, od kojih nedavno za licenciranje kadrova za obuku vozača po novom složenijem sistemu.

Agencija sprovodi akcije za unapređenje bezbednosti dece u saobraćaju, motociklista i drugih najugroženijih učesnika u saobraćaju.

Takođe, Agencija je do sada sprovela četiri seminara za nesavesne vozače kojima je oduzeta dozvola zbog prikupljenih 18 kaznenih poena - dva seminara u Beogradu i po jedan u Nišu i Novom Sadu.

(Tanjug/Foto: Filip Krainčanić, Tanjug)
Sve vesti