Zašto trepćemo

Trepnemo, u proseku, između 15 i 20 puta u minutu, a za to vreme naš mozak je "na pauzi".

10
A- A A+

Kada trepnemo, naš mozak uđe u režim mirovanja, tako da misli mogu slobodno da "lutaju". Ove neophodne male mentalne pauze mogu da traju delić sekunde ili nekoliko sekundi, u zavisnosti od situacije, a nakon toga naša pažnja se u potpunosti obnavlja.

Trepnemo, u proseku, između 12 i 20 puta u minutu, tako da su nam oči zatvorene oko deset odsto vremena koje provedemo u budnom stanju. Trepćemo da bismo površinu oka održali vlažnom, ali i zato što je mozgu neophodno da se povremeno "isključi", kažu japanski naučnici.

Rezultati istraživanja sprovedenog na Univerzitetu u Osaki da nam je ta mala mentalna pauza neophodna da bismo mogli da se skoncentrišemo na ono što radimo. Skeniranje mozga i praćenje protoka krvi pokazalo je da se u trenutku kad trepnemo regije mozga zadužene za održavanje pažnje momentalno "ugase", a mozak prelazi u kratkotrajnu fazu mirovanja, da bi se čim otvorimo oči naša pažnja u potpunosti obnovila, prenosi "Dejli mejl".

Kada čitamo knjigu ili slušamo šta nam neko govori, trepnemo obično na kraju rečenice, a ako gledamo film, trepnućemo u trenutku kad glumac "izađe" iz kadra, ili se promeni ugao kamere. Nakon tog malog "odmora", spremni smo da s punom pažnjom nastavimo da pratimo radnju.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti