Prva presuda za diskriminaciju geja na poslu

Dario K. (26) iz Vlajkovca platiće 279 hiljada dinara jer je diskriminisao M.A. (25) iz Vršca mesecima na radnom mestu u jednoj privatnoj firmi.

10
A- A A+

Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu kojom je utvrđen težak oblik diskriminacije protiv M.A. (25) iz Vršca od njegovog kolege Daria K. (26) iz Vlajkovca, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

U saopštenju se navodi da je to prva pravosnažna presuda u Srbiji po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koja se tiče diskriminacije izvršene na radnom mestu zbog drugačije seksualne orijentacije.

"Diskriminacija je vršena nekoliko meseci u kontinuitetu na radnom mestu u privatnoj firmi u Vršcu gde su obojica bili zaposleni", kaže se u saopštenju.

U obrazloženju pravosnažne presude Apelacionog suda između ostalog stoji da je nesumnjivo da su reči "peder" i "pederčina" izrazi koji imaju značenje "negativnog, omalovažavajućeg, obezvređujućeg i uvredljivog označavanja muške osobe istopolne seksualne orijentacije.

Takođe se kaže da njihovo upućivanje predstavlja uznemiravajuće i ponižavajuće postupanje koje ima za cilj i predstavlja povredu dostojanstva na osnovu ličnog svojstva istopolne seksualne orijentacije.

M. A. se Alijansi obratio u martu 2011. godine i opisao slučaj u kome ga je njegov kolega Dario K. u dužem vremenskom periodu vređao i pretio i fizički ga zlostavljao zbog čega je morao da potraži lekarsku pomoć.

Alijansa je saopštila da je veoma zadovoljna konačnom presudom i relativnom brzinom procesa.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda je Dariu K. naloženo da oštećenom M.A. isplati 180 hiljada dinara za pretrpljene duševne bolove zbog povreda prava ličnosti, ugleda i časti, kao i da Pravnoj službi GSA nadoknadi sudske troškove u iznosu od 99 hiljada dinara.

(agencije/MONDO, ilustracija: Guliver/Getty Images)

Povezano

Sve vesti