Somboled: U Srbiji nema toksičnog mleka

Kompanija Somboled tvrdi da ne uvozi sporno mleko iz Hrvatske.

6
A- A A+

Povodom utvrđenih sumnji da je u određenim pakovanjima dugotrajnog mleka Dukat proizvedenog u Hrvatskoj povećana koncentracija kancerogenog aflatoksina M1, kompanija Somboled saopštila je danas da u Srbiju ne uvozi sporne proizvode iz Hrvatske.

Trajno mleko sa 2,8 odsto mlečne masti od 0,5 litra i Lagano jutro sa 2,8 odsto mlečne masti od jednog litra nisu prisutni na srpskom tržištu i ne postoji nikakva opasnost za potrošače u Srbiji, naglašavaju u Somboledu.

Dodatno, kompanija je u Hrvatskoj povukla sa tržišta sve proizvode kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu količinu mikotoksina.

Izvor spornih supstanci su stočna hrana korišćena na farmama muznih krava, a Dukat obustavlja otkup mleka sa svih farmi muznih krava gde je utvrđena povećana koncentracija spornih supstanci


Ministar poljoprivrede Goran Knežević, povodom sumnje da je u nekim pakovanjima hrvatskog mleka "Dukat" i "Vindija" povećana koncentracija kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, kaže da u Srbiju nije uvezeno mleko iz Hrvatske.

"Manja količa mleka uvezena je iz Bosne i Hercegovine i u njoj nije bilo Aflatoksina", rekao je Knežević za B92.

U Ministarstvu poljoprivrede narednu isporuku mlekare Dukat iz BiH očekuuju u utorak i najavljuju da će biti redovno uzorkovana i ispitana na mikrotoksine.

U Ministarstvu dodaju da se domaće mleko redovno kontroliše i da je potpuno ispravno, kao i da je pre mesec dana rađena i vanredna inspekcijska analiza.

Milan Prostran iz Privredne komore Srbije kaže da bi bilo očekivano da inspekcije pojačajuu nadzor nad mlekom koje iz regiona ulazi u Srbiju, prenosi B92.

S obzirom na to da je preko nekoliko meseci potvrđeno prisustvo aflatoksina u kukuruzu u Srbiji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović očekuje da nadležni testiraju sva mleka na domaćem tržištu.

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će sa tržišta biti povučena pojedina pakovanja trajnog mleka "Dukat" i "Vindija" zbog sumnje na povećanu koncentraciju kancerogenog sastojka Aflatoksina M1, objavljeno je na portalu Index.hr.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mleka su poslati u specijalizovanu laboratoriju u Beču radi dodatne potvrde nalaza.

Rezultati tih nalaza biće poznati sredinom februara.

Aflatoksini su toksični i ubrajaju se u grupu najkancerogenijih poznatih supstanci, a inače su prirodni mikotoksini koje proizvode mnoge vrste gljiva Aspergillus.

(MONDO/Agencije, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Tagovi:
Sve vesti