U Srpskoj putujući profesori prazne budžet

Na univerzitetima u Republici Srpskoj predaje više od 360 gostujućih profesora, od kojih pojedini drže nastavu u dve-tri zemlje.

0
A- A A+

Oni samo u jednoj sedmici ispituju studente u Banjaluci, na Palama, Beogradu, a stignu čak i do Nikšića.

Ovakav dvostruki i trostruki angažman, ukazuju lokalni mediji, najviše šteti studentima jer mnogi svoje profesore, uglavnom iz Srbije i Crne Gore, i ne vide više od dva puta godišnje - nastavu im, kako ističu, drže asistenti.

"Na mnogim fakultetima gostujući profesori veoma retko drže predavanja jer ne stižu od mnogobrojnih obaveza, zbog čega su najviše na gubitku studenti", navode u Uniji studenata Srpske.

Na Univerzitetu u Banjaluci trenutno je angažovan 171 gostujući profesor, za čije je bruto plate prošle godine izdvojeno oko 1,8 miliona konvertibilnih maraka, dok su plate stalno zaposlenog nastavnog osoblja bile 25,9 miliona maraka.

Najviše gostujućih profesora na banjalučkom univerzitetu ima na Arhitektonsko-građevinskom fakultetu, njih 36, zatim na Prirodno-matematičkom (28), sledi Medicinski fakultetu na kojem je angažovano 27 gostujućih profesora...

Na Medicinskom fakultetu u Foči ih je najviše, 99 profesora koji drže nastavu na završnim godinama studija iz uskostručnih predmeta, kao i na Filozofskom fakultetu Pale...

Na ostalim fakultetima i akademijama procenat gostujućih profesora je ispod deset odsto i uglavnom su angažovani na specifičnim disciplinama na završnim godinama studija.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)
Sve vesti