Šta su banke spremile za Sajam automobila

Međunarodni salon automobila u Beogradu se održava od 22. do 31. marta. Kupce čeka 37 automobilskih brendova. Kako najpovoljnije kupiti nov automobili?

1
A- A A+

Ako pođemo od činjenice da većina nas nema dovoljno ušteđevine da kupi nov auto u gotovini, onda nam je jedina mogućnost kupovina na kredit. Jer kako statistike pokazuju, u Srbiji se do auta najčešće dolazi putem auto kredita.

Da li je odluka da se kreditno zadužimo kako bismo sebi priuštili još jedno zadovoljstvo ispravna, nije na nama da sudimo. Ali kada su krediti za automobile u pitanju, stvari trenutno stoje ovako.

Nov automobil možete kupiti kako dinarskim kreditom, tako i kreditom koji je indeksiran u evre. Dinarske kredite za kupovinu automobila nudi 21 banka. Kamatne stope se kreću u rasponu od 13.53 odsto do čak 24.25 odsto, a EKS je u rasponu od 16.35 odsto do visokih 28.43 odsto. Većina banaka kamatne stope vezuje za neku od promenljivih referentnih stopa, kao što su 3M BELIBOR, 6M BELIBOR i referentna stopa NBS, što naravno povlači periodičnu promenu rate kredita.

Sberbanka jedina nudi dinarski kredit sa fiksnom kamatnom stopom, što znači fiksnu ratu kredita do kraja otplate kredita. Maksimalni rokovi otplate idu i do 84 meseca, a naknade banaka za ove kredite kreću se u 0.5 odsto do 3 odsto.

Kredite u evrima nudi ukupno 22 banke. Kamate se kreću u rasponu od 5.88 odsto do čak 16 odsto, a EKS varira od 7.36 odsto do čak 26.19 odsto. Kao i kod dinarskih kredita, većina kamatnih stopa je promenljiva, i vezana je za 3M EURIBOR ili 6M EURIBOR, što znači tromesečno, odnosno šestomesečno usklađivanje rate kredita.

Banke poput Inteze, Komercijalne, Sberbanke, Findomestik, Hipo, Marfin i KBC banke nude mogućnost kupovine auta uz fiksnu kamatnu stopu. Maksimalni rokovi otplate se kreću od 36 do 84 meseca, a sam rok zavisi od visine i vrste kamatne stope. Naknade banke se kreću od 0.5% do 3%.

Neke banke poput Rajfajzen i Eurobanke u ovom periodu neće naplaćivati naknadu za obradu kreditnog zahteva, a pojedine poput Findomestik banke će auto kredite odobravati bez troškova održavanja kreditne partije, bez žiranata, bez prenosa plate, kao i bez obaveznog Kasko osiguranja za sve iznose kredita.

Findomestik banka autokredit u evrima će u periodu trajanja sajma odobravati i bez troška Kreditnog biroa i zaloge na vozilu za sve iznose kredita, piše Kamatica.com.

Manje više standardna ponuda banaka uz poprilično visoke kamatne stope i poneku povoljnost je ono što vas očekuje zapadne li vam ovih dana neki novi četverotočkaš za oko.

A pre nego što se definitivno odlučite da kreditom kupite auto, detaljno pogledajte ponudu banaka, jer ne zaboravite, kupovina automobila vam donosi još i poneki trošak sem onog koji treba da platite banci!

(MONDO)

Povezano

Sve vesti