Poslanici podržali zabranu otkaza trudnicama

Predloženim izmenama zakona o radu niko neće moći da otpusti trudnice i porodilje sa posla. LDP za produženje trajanja ugovora na određeno na dve ili tri godine. Većina poslanika podržava i "Marijin zakon".

1
A- A A+

Predstavnici većine partija u Skupštini Srbiji izjasnili su se danas da će podržati izmene Zakona o radu koje je podneo predsednik parlamenta i poslanik vladajuće Srpske napredne stranke Nebojša Stefanović, a kojima je predloženo da niko neće moći da otpusti trudnice i porodilje s posla.

Poslanica Olgica Batić iz poslaničke grupe Srpski pokret obnove i Demohrišćanska stranke Srbije rekla je novinarima u parlamentu da će SPO i DHSS podržati predložene izmene, ali da imaju i određene primedbe.

Olgica Batić je navela da bi trebalo da se odredi period u kom momentu će porodilja moći da doji dete, kao i da je reč o "preciziranju, a ne nekim dramatičnim izmenama".

Poslanica Socijalističke partije Srbije Mirjana Dragaš je istakla da će ta stranka takođe podržati izmene, kao i promene koje one podrazumevaju.

"Mi smatramo da su ovakvi predlozi zakona dobri, jer idu u korist majkama", kazala je Mirjana Dragaš.

Poslanica Saveza vojvođanskih Mađara Elvira Kovač takođe je naglasila da će ta partija podržati predložene izmene, jer smatra da materinstvo ne sme da bude razlog za diskriminaciju.

Ona je istakla da je dobro što se prvi put priča o pravu na dojenje, ali da nije dovoljno precizirano koliko će puta trudnica u toku radnog dana imati mogućnost da podoji dete.

"Mi predlažemo dve pauze od po sat vremena, a možda smo mogli i da razmislimo o skraćenom radnom vremenu, ali je to neisplativo kod nas", rekla je Elvira Kovač i dodala da nije precizno definisano dokle će majke moći da doje decu i gde će to raditi tokom radnog dana.

Poslanik opozicione Liberalno demokratske partije Bojan Đurić ocenio je da se predloženim izmenama Zakona o radu otvorilo pitanje diskriminacije na tržištu rada žena koje žele da rađaju, kao i eventualne zloupotrebe.

On je istakao da su neophodne izmene tog zakona, ali da je trebalo razmotriti rokove o trajanju ugovora na određeno vreme koji je sad na godinu dana, a u većini zemalja je na dve, tri ili četiri godine.

"Predlog sam po sebi nije loš, ali je nepotpun i preterano uzak", ocenio je Đurić.

Poslanici će podržati i donošenje zakona koji predviđa policijski nadzor za silovatelje i pedofile posle izdržane zatvorske kazne, a kao najveći nedostatak u predlogu tog zakona navode to što nije jasno definisano da seksualno nasilje ne može da zastari.

Pojedini poslanici smatraju da bi najbolje rešenje za sprečavanje seksualnog zlostavljanja dece bilo uvođenje mere hemijske kastracije.

Govoreći o Marijinom zakonu, Bojan Đurić je kazao da nije rešeno pitanje zastarelosti zločina pedofila i da je LDP predložio amandman u vezi s tim.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski je kazala da se Marijinim zakonom štite svi maloletnici u Srbiji i da podsticajne mere iz tog predloga pokazuju da je Srbija humano društvo.

"Smatram da će taj zakon biti potpun kad se ukine zastarevanje seksualnog delikta", navela je Filipovski.

Olgica Batić je ponovo je istakla da se DHSS oduvek zalagao za uvođenje mere bezbednosti putem hemijske kastracije.

"Smatramo da je to nešto što je nužno. Imate i evropske zemlje koje su predvidele hemijsku kastraciju koja može biti dobrovoljna, a može biti i obavezna", rekla je Batićeva.

Prema njenim rečima, evropske zemlje koje su imali najviše problema s pedofilima i silovateljima implementirale su obaveznu hemijsku kastraciju.

"Češka je do 2012. godine primenila hemijsku kastraciju na 24 pedofila, imate i Poljsku, Moldaviju, Estoniju i Rusiju u kojoj se obavezna hemijska kastracija primenjuje od 2012. godine na predlog Dmitrija Medvedeva", kazala je Batić.

Ona je navela da će DHSS ostati pri stavu da je hemijska kastracija neophodna i dodala da je sigurna da će takva mera kad-tad biti uvedena u krivično zakonodavstvo

Elvira Kovač ističe da SVM podržava Marijin zakon i dodala da je pitanje prevencije najznačajnije.

"Konačno smo se probudili i postali svesni da ko jednom učini takvo krivično delo neće se libiti da to učini ponovo. Ovo je jedan veliki korak i SVM će to podržati", kazala je Kovačeva.

Mirijana Dragaš kaže da će SPS podržati zakon koji predviđa policijski nadzor za silovatelje i pedofile posle izdržane zatvorske kazne kako bi se obezbedila veća zaštite dece od svih oblika nasilja.

Dragaševa je rekla da bi pitanje uvođenja hemijske kastracije trebalo da se razmatra kroz težinu kazne krivičnog dela i da bi bilo najbolje da pravnici odrede te mere.

Predlog zakona o posebnim merama za sprečavanje krivičnih dela protiv polne slobode u javnosti je poznat i kao "Marijin zakon", po devojčici Mariji iz Novog Sada koju je pre tri godine silovao i ubio jedan pedofil.

Marijin otac Slobodan Jovanović pokrenuo je kao građanin kampanju da se donese taj zakon.


(MONDO/Agencije Foto Beta Vladimir Milovanović)
Sve vesti