• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građevinari traže ostavke resornih ministara

Predstavnici Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije traže smenu resornih ministara zbog lošeg stanja u ovoj grani.

Oni su najavili da će 12. aprila organizovati štrajk upozorenja i zatražili smenu resornih ministara - Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića.

Kako su naveli, na konferenciji za novinare, u štrajku će učestvovati najmanje 25.000 građevinara kako bi skrenuli pažnju na težak položaj te važne privredne grane.

Građevinari, između ostalog, traže da se hitno izradi strategija razvoja građevinarstva i dugoročni plan podsticaja građevinske proizvodnje, kao i smenu resornih ministara za građevinarstvo i saobraćaj Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića.

Predsednik tog sindikata, koji deluje u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije, Duško Vuković rekao je na konferenciji za novinare da će štrajk biti održan u periodu od 12 do 13 sati u krugovima preduzeća, ali da će se deo radnika okupiti na Trgu Nikole Pašića, odakle će otići do Vlade Srbije i predati zahteve.

Ukoliko u roku od 30 dana od štrajka upozorenja država ne počne da realizuje zahteve i mere za pomoć građevinarstvu sindikat je najavio da će organizovati generalni štrajk.

Vuković je upozorio da je građevinarstvo u 2012. imalo pad od 25,7 odsto izvedenih radova i da je proizvodnja cementa pala za 15 odsto, kao i da se taj trend nastavlja i u ovoj godini.

On je rekao da je zaposlenost pala na kritičnih 72.000 formalno zaposlenih radnika u građevinarstvu, kao i da se povećavao broj zaposlenih u "sivoj zoni" na više od 40 odsto odnosno da je oko 30.000 radnika angažovano na "na crno".

Građevinari, prema njegovim rečima, imaju zaradu za 10.000 dinara nižu od prosečne u Srbiji, po čemu je građevinarstvo na 15. metu od 19 rangiranih delatnosti.

Vuković je istakao da taj sindikat okuplja ukupno 72.000 radnika, od čega je oko 25.000 isključivo građevinskih, koji će se štrajkovati 12. aprila, a biće pozvani i građevinski radnici drugih sindikata.

On je kazao da je država trenutno dužna građevinarima između 600 miliona i milijardu evra i da su građevinske firme morale da se zadužuje po veoma visokim kamatama, zbog je sada veliki broj njih pred stečajem.

U Srbiji se godišnje završi, kako je rekao, oko 1.500 stanova, a nekoliko puta više ostane nedovršeno.
Vuković je naglasio da se nekada samo u Beogradu godišnje završavala gradnja oko 10.000 stanova.

Građevinari traže hitnu sednicu Vlade Srbije uz prisustvo predstavnika sindikata i poslodavaca za utvrđivanje kratkoročnih mera za oporavak građevinarstva i punu uposlenost.

Sindikat, takođe, traži iste uslove na tenderima za domaća i strana preduzeća i da kada strane kompanije dobiju poslove koje finansiraju inostrani kreditori najmanje 49 odsto ugovorenih radova da se poveri domaćim firmama, pomoć prilikom nastupa u inostranstvu, naplatu PDV - a tek po naplaćenim realizacijama, a ne kao sada unapred, zatim redovnu isplatu zarada i drugo.

(Tanjug Foto Ilustracija Guliver Getty Thinkstock)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image