Pregovori s Prištinom mogu i bez posrednika

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je da će Beograd nastaviti pregovore s Pristinom, ako treba i bez posrednika, jer nema drugog načina za rešenje kosovskog problema.

13
A- A A+

"Već sam napomenuo da je Srbija spremna, ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, pre svega zato što je problem Kosova problem Beograda i problem Prištine, i mi moramo i da nađemo način da ga rešimo", rekao je Dačić u intervjuu za list "Danas" od subote.

Odgovarajući na pitanje da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU u junu, Dačić je rekao da je najrealnije da prestane da se rešavanje najvećeg problema Srbije vezuje samo za približavanje EU.

"Mi Kosovo rešavamo.., da bismo mogli normalno da živimo, a ne da bismo dobili datum. Taj datum je, opet, svakako naš cilj, i to iz istog razloga - da bismo, konačno, živeli normalno. Ali, sve vreme, u celom tom procesu, mora da nas vodi svest da Kosovo rešavamo zbog Kosova i Srbije, i da moramo da ga rešimo bez obzira na to kada ćemo, kog tačno dana, dobiti datum", rekao je on.

Govoreći o svojoj ovonedeljnoj poseti Moskvi, Dačić je rekao da Rusija snažno podržava politiku Vlade Srbije.

"Rusija jeste naš prijatelj, i to upravo onakav kakav nam je danas i potreban. Kada nešto odlučimo, Rusija će nas podržati, a mi nikada nećemo tražiti da Rusija nešto odluči umesto nas. Za razliku od ranijih perioda, mi danas ne doživljavamo Rusiju kao kartu na koju se igra kada sve ostale opcije propadnu, i ne vučemo je za rukav kada nešto sami - a da je o tome nismo ni obavestili - zabrljamo", rekao je Dačić za "Danas".

(Beta/foto: Rade Prelić, Tanjug)

Povezano

Sve vesti