Beograd obeležava Dan borbe protiv homofobije

Sutra se, nizom manifestacija i tribina, obeležava Međunarodni dan protiv homofobije i transfobije, 17. maj.

0
A- A A+

Kako su najavile organizacije za LGBT prava, od 13 do 14 časova sutra će u Studentskom parku na Studentskom trgu u Beogradu biti organizovan "Šareni piknik".

Tokom ove akcije građani će moći da razgovaraju sa LGBT aktivistima, učestvuju u zanimljivom kvizu, biće deljeni promotivni materijali i drugi prigodni pokloni.

Akciju organizuju: Gejten, Izađi – grupa za podršku mladim gej muškarcima, Kvirija centar, Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava, Siguran puls mladih, Trans Gejten i Žene u crnom.

I Gej strejt alijansa će nizom akcija obeležiti IDAHO – The International Day Against Homophobia and Transphobia.

U Media centru u Beogradu od 12 časova biće prezentovan godišnji Izveštaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba u Srbiji za 2012. godinu

Biće održana i panel diskusija "IDAHO talks" na kojoj će učestvovati predstavnici organizacija, medija i institucija koji su kroz dosadašnji rad i profesionalni i lični angažman dali ključan doprinos napretku ljudskih prava i sloboda i razvoju kulturne scene u Srbiji.

Panel će moderirati dr Jelisaveta Blagojević sa Fakulteta za medije i komunikacije, a na njemu učestvuju: urednica u NIN-u Antonela Riha, članica Gej strejt alijanse Mirjana Bogdanović, Mia David iz Kulturnog centra Beograda, Filip Vujošević iz Hartefakt Fonda i Predrag Azdejković iz Gej lezbejskog info centra. Panel se održava u Kulturnom centru "Grad" sa početkom u 17 sati

U okviru segmenta IDAHO ART, istog dana u galeriji KC Grada biće postavljena grupna izložba domaćih vizuelnih umetnika i grafičkih dizajnera pod nazivom "Signal", a svoje radove za ovu priliku pripremili su Aleksandar Maćašev, Boris Šribar, Ranko Travanj, Milica Kolarić, Nikola Vrzić, Željko Lončar, Milica Pantelić, Mane Radmanović, Miladin Miletić, Nina Bunjevac i Miloš Kozlovački.

U Skupština Grada Beograda, u svečanoj Sali sa početkom u 19 časova biće dodeljena prva nagrada "Duga" za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji.

IDAHO međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije obeležava se od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

(MONDO/Ilustracija: Guliver/Getty images/Thinkstock)

Povezano

Sve vesti