• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova izdanja Lagune: Hoseini i Arsenijević

Novi roman Haleda Hoseinija "A planine odjeknuše" istovremeno u Srbiji i SAD. "Laguna" objavila i novi roman Vladimira Arsenijevića.

Haled Hoseini, tvorac bestselera "Hiljadu čudesnih sunaca" i "Lovac na zmajeve", po kojem je snimljen i istoimeni film, završio je novi roman - "A planine odjeknuše", koji je izdavačka kuća "Laguna" objavila paralelno kad i u SAD.

Hoseinijev treći roman je, kao i prethodna dva, okupan tugom i očajem sa povremenim tračkom nade i jednako je, ako ne i više, snažan i potresan kao i prva dva. I poput zemlje koju opisuje - Avganistana - ne može se lako zaboraviti, navodi "Laguna".

"A planine odjeknuše" više deluje kao kolekcija priča gde se svako poglavlje fokusira na jedan lik koji su svi nekako povezani sa centralnom pričom - dečakom čija je voljena sestra poklonjena bogatoj porodici.

Preko Avganistana do Francuske, Amerike, Grčke i drugih mesta, uključujući i ona izmaštana, knjiga se dotiče različitih, osetljivih, tema od homoseksualnosti u pretalibanskom Avganistanu do tuge, apatije i krivice uspešnih avganistanskih izbeglica.

Predstavljajući roman u knjižari "Barns end Nobl" na Menhetnu, Hoseini, koji je prodao više od 38 miliona knjiga širom sveta, kaže da je veoma svestan koliko je srećan.

"Vrlo tanušna linija odvaja mene od nekoga ko živi na ulicama Kabula. Ono što ja imam je, na mnoge načine, nezasluženih dar", rekao je Hoseini, sin avganistanskog diplomate koji je 1980. sa porodicom dobio azil i preselio se u Kaliforniju.

Okružen grupom od 300 i više ljudi, Hoseini je 40-ak minuta pričao o svom novom romanu koji će, ako je suditi po kritikama punim divljenja, biti veliki hit ovog leta.

Hoseini (48) je objasnio da je naslov inspirisan stihom Vilijama Blejka "A brda odjeknuše" stim što je "brda" pretvorio u "planine" u čast avganistanskih planina.

On je rekao i da, kada je počinjao, nije znao kako će se knjiga zvati, ali da je u glavi imao sliku koja ga je progonila - muškarca koji prelazi pustinju i vuče kolica u kojima sedi trogodišnja devojčica. Dečak, star desetak godina, prati ih.

Hoseini je rekao i da je roman "A planine odjeknuše" njegov najambiciozniji jer je njime želeo da izrazi da smo svi ujedinjeni u gubitku, neuspehu, onome što nam nedostaje.

"Laguna" je objavila i da će novi roman srpskog književnika Vladimira Arsenijevića "Let" biti u prodaji od 5. juna.

U romanu "Let", najmlađi dobitnik NIN-ove nagrade za roman "U potpalublju" predstavlja retko iskrenu i elegantnu priču o braku mladih ljudi, prožetu idealima epohe sa mnoštvom zanimljivih likova i istorijskih ličnosti.

Dirljiva priča o Pavlu Andrejeviću, mladom vazduhoplovnom poručniku vojske Kraljevine Jugoslavije, koji krajem tridesetih godina na relaciji Petrovgrad-Novi Sad-Sarajevo-Mostar-Beograd upoznaje ne samo specifičan duh doba nego i mnoge velikane književnosti i filma, kao i začetnike stripa i fotografije tog vremena.

Jedan naizgled sasvim običan avijatičarski let, neposredno pred Drugi svetski rat, zauvek će promeniti ne samo Pavlov život već i sudbinu njegove žene i budućnost čitave porodice Andrejević. Tragični avgustovski dan 1937. godine zatvoriće krug između života i smrti - simbol njegovog kafkijanskog odnosa sa ocem koji takođe umire - i postati velika novinska vest u Jugoslaviji pred veliki ratni okršaj.

Svoj poslednji roman "Predator" Arsenijević je objavio 2008. godine.

"Za razliku od 'Predatora', koji je bio nešto između zbirke priča i labavog romana izrazito rizomatske strukture, 'Let' je komponovan mnogo klasičnije - reč je nesumnjivo o romanu, koji je i tzv. period-drama budući da pokriva interesantnu epohu između dva svetska rata", istakao je Arsenijević.

(Tanjug/MONDO - AP Photo/Riverhead Books)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE