BiH: Uginuli milioni pčela

Na jugu BiH proteklih dana došlo je do masovnog pomora pčela. Milioni uginulih pčela leže po livadama i oko košnica. Pčelari za to krive zaprašivanje useva.

8
A- A A+

Nadležni za sada kažu da je utvrđivanje uzroka složen posao, piše "Aljazeera.net".

Damjan Jarak pčelarstvom se bavi nekoliko decenija i navodi da je uvek bilo problema da se pčelinje zajednice održe zdravim, ali da je ovakav gubitak nezapamćen.

"Najpre sam primetio ispred nekoliko košnica uginule pčele. To mi nije dalo mira i došao sam ponovo za dva sata i video da se pomor pčela proširuje. I svaki put kada bih došao nađem više uginulih pčela", rekao je on.

Prema pčelarima, razlog ovog nesvakidašnjeg uginuća je nekontrolisano korišćenje hemijskih sredstava u zaštiti bilja.

Upravo je u Hercegovini u toku zaprašivanje velikih poljoprivrednih površina, voćnjaka i vinograda. Korišćenje hemikalija, posebno u vreme cvjetanja biljaka, pogubno je za pčele.

Svaka košnica vredi oko 100 evra.

No, oštećeni se pribojavaju da im štetu niko neće nadoknaditi.

Na vrhuncu sezone u jednoj košnici nalazi se i do 50.000 pčela. Procjenjuju da je do sada uništeno više od 500 pčelinjih zajednica.

Pčelari ističu da je pre zaprašivanja bilo potrebno obavestiti njihovo udruženje, ali i medije, kako bi pčele za to vrijeme ostale u košnicama. Obaveštenje je izostalo.

Davor Milanović, predsednik Udruženja pčelara u Čapljini rekao je da su o tom slučaju obavestili svetsku organizaciju pčelara.

"Evropa uvodi zabranu korišćenja pojedinih insekticida i pesticida, a kod nas se oni koriste sve više! Ljudi nemaju osećaja prema tom insektu, a ne znaju koliko on vrijedi", rekao je Milanović.

Poslednjih godina američki i evropski pčelari prijavili su iznenadne i povećane gubitke pčelinjih zajednica. U proseku, od 30 do 40 odsto, piše "Aljazeera.net".

Evropska unija od decembra zabranjuje upotrebe tri vrste pesticida.

Tu odluku nazivaju "kamenom temeljcem u omogućavanju zdravije budućnosti za pčele"

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock)

Povezano

Sve vesti