Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Kako se pravi prava italijanska pasta

Autor:

Verovatno gotovo svi znate za špagete bolonjeze, najčešći način pripremanja paste na svetu. Ali, to je samo jedna u beskrajnom nizu mogućnosti...

10
A- A A+

Kako se pravi prava italijanska pasta Foto: Guliver/Getty/Thinkstock
Postoje tri osnovna pravila kojih se morate pridržavati pri kuvanju prave italijanske paste:

Prvo: kuvanje paste istovremeno podrazumeva i kuvanje sosa/preliva. Dok se kuvanje same testenine praktično sastoji iz samo jednog koraka (ubacite špagete u kipuću vodu), pravljenje preliva može biti komplikovaniji poduhvat.

Drugo: svaka vrsta špageta ima svoje vreme kuvanja (obično istaknuto na pakovanju), koje morate poštovati. Italijani vole pastu "al dente", što će reći - malo tvrđu. To se postiže kuvanjem tačno određeni period vremena. Naravno, uvek možete eksperimentisati i odrediti svoje "idealno vreme".

Treće: ne stavljajte kečap u pastu! Ponavljamo: nema kečapa. Kečap nikada!!!

Dakle, vreme je da krenemo sa pripremom klasične italijanske paste... Napunite šerpu vodom i kuvajte dok ne provri. Nakon toga dodajte so. Prava količina soli zavisi od ukusa, pa je potrebno malo eksperimentisati u početku. Zašto treba dodati so nakon što voda provri? Jednostavno - slanoj vodi treba više vremena da provri.

Nakon što ste dodali so, sačekajte oko pola minuta, a potom ubacite špagete. Obavezno ih stavite u ključalu vodu, nikako pre, jer ćete u protivnom sve upropastiti.

Sačekajte da se testenina skuva (kuvajte onoliko koliko je napisano na pakovanju) i mešajte da se ne bi zalepila za dno šerpe. Dakle, kuvanje paste je jednostavno i tu nema tajni. Ali, postoji jedan trik. Minut pre nego što je kuvanje paste završeno, sipajte dve supene kašike sosa koji (razumljivo) pripremate uporedo sa testeninom, u šerpu, a potom pastu ubacite u posudu u kojoj pripremate sos i kuvajte još onaj minut koji vam je preostao.

Pustite testeninu da se ohladi minut do minut i po, a potom je servirajte. I to je to, prava italijanska pasta.

A sada, recepti za prelive:

Prvi je klasični paradajz sos. Za njega vam je potrebno maslinovo ulje, obična ili ljuta paprika i svež bosiljak.

Supenu kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte sos od paradajza, prstohvat bibera (ili sitno mlevene ljute paprike), ostavite da se kuva pet - šest minuta uz obavezno mešanje da ne zagori. Potom dodajte testeninu i kuvajte još minut. Nakon što je kuvanje završeno skinite sa šporeta, dodajte par listova svežeg bosiljka i servirajte.

Drugi recept jesu tikvice sa račićima. Za njega će vam trebati maslinovo ulje, sveži račići, biber i jedna tikvica sečena na kolutove ili štapiće. Kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte tikvice, račiće i lagano pobiberite. Kuvajte na tihoj vatri deset minuta uz povremeno mešanje, potom dodajte pastu i kuvajte još minut. Preostaje vam da servirate, i to je to - originalna italijanska pasta.

Preporuka je da, radi uštede vremena, prvo pripremite sos i da počnete da ga grejete dok kuvate pastu. Uvek možete pripremiti različite sosove unapred, zamrznuti ih i upotrebljavati po potrebi.

Takođe možete koristiti i kupovne soseve (nema ničeg lošeg u tome). Zapamtite, jedini trik je u tome da testenine kuvate onoliko vremena koliko piše na pakovanju, kao i da poslednji minut kuvanja bude u sosu/prelivu koji služite uz nju.

Buon appetito!

  • Masline, maslinovo ulje

    Kako se pravi namaz od maslina

    0 1

    Može i da se kupi, ali je mnogo zdravije i jeftinije, da napravite sami.

  • Koža, lice, žena

    Sok od kojeg ćeš zablistati

    2 13

    Koža se neguje i iznutra, ne samo kremicama i pomadicama. Napravi ovaj sok i zablistaj!

  • torta, kolač, usne, karmin

    Torta očajne domaćice

    2 12

    Voliš slatkiše ali se baš ne snalaziš u kuhinji? Ovo je recept za tebe!

  • maslačak, cveće, cvet

    Smuti od maslačka

    0 2

    Proleće je na pragu, a jedan od vesnika je maslačak. Iskoristite ovo doba godine i napravite smuti koji, kaže...

  • Grčka, Santorini

    Za one koji će letovati u Grčkoj...

    4 2

    Dok čekate dan kada ćete "put pod noge" pa na neku grčku plažu, napravite ova jela i unesite duh leta u poslednje...

  • tunjevina

    Pohovani kroketi od tunjevine

    1 0

    Evo kako da na brzaka od tunjevine iz konzerve napravite "ozbiljan" ručak.

  • testo, mesiti, oklagija

    Hleb bez glutena

    2 2

    Ako ste alergični ili tek sumnjate da vam gluten smeta, probajte ovaj hleb.

  • rižoto, hrana, kuvanje

    Crni rižoto

    2 6

    Ako su vam dosadili tmurni zimski dani, napravite ovo morsko jelo. Recept je, samo za čitaoce MONDO portala, dao...

  • kolači, kolaci, limun

    Kolačići sa limunom

    1 7

    Jednostavan recept za prave "zimske" kolačiće.

  • namigivanje, kuvanje, kuhinja, kuvarica

    Pa, da smotamo jednu...

    video 7 171

    Nije to što ste, možda, pomislili.

  • sok, sokovi

    Sokovi koji "dižu iz mrtvih"

    10 55

    Ovo se pije kada se sprema ispit, kad na posao ideš pravo iz noćnog života, kad ti "potonu sve lađe".

  • Jaja, srce

    Bareno jaje u obliku srca

    video 1 15

    Ako želite da obradujete svog partnera (ili sebe), evo predloga - poslužite bareno jaje u obliku srca. Lako je!

  • hobotnica

    Škarpina, list i hobotnica na dalmatinski način

    0 0

    Ove recepte smo dobili od onih koji znaju najbolje sa morskom ribom - od pravih Dalmatinaca.

  • bademi

    Napravite bademovo mleko

    1 12

    Bademovo mleko je vrlo ukusno, jednostavno se pravi, a uz to je i odlična zamena za kravlje ili kozje mleko.

  • palac, prst, ok, da, uspeh

    Danas je taj dan!

    photo 5 64

    Dragi ljubitelji nutele, čestitamo!

  • salata, sirće, ulje, hrana

    Biblijska salata

    0 12

    Kažu da je zdrava, naročito za organe za varenje, a pravi se od nekoliko biljaka koje se pominju i u Bibliji. Ne...

  • kafa, srce

    Recept za kafu "možeš da se udaš"

    photo 6 5

    Ovo sigurno niste znali, čak iako imate dug staže kafopije.

  • nudle, testo

    Ovako se prave nudle, prave austrijske (VIDEO)

    video photo 3 14

    Koruške nudle sa mladim sirom, krompirom i lukom, naučili smo da pravimo tamo gde su najbolje - u Austriji. Sve smo...

  • pasta, špagete, italijanska kuhinja

    Ovako se pravi pasta! (VIDEO)

    video 6 8

    Ovaj video pomoćiće vam da pravilno spremite pastu, odnosno da učinite da ona zaista bude ukusna kako ste zamislili.

  • čaj, šolja

    Ovo se pije na skijanju u Austriji

    photo 3 0

    Spust niz obronke Alpa za mnoge je samo san, ali Jägaatee ili lovački čaj, koji se tamo pije, može svako da napravi.

Sve vesti