Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Kako se pravi prava italijanska pasta

Autor:

Verovatno gotovo svi znate za špagete bolonjeze, najčešći način pripremanja paste na svetu. Ali, to je samo jedna u beskrajnom nizu mogućnosti...

10
A- A A+

špagete Foto: Guliver/Getty/Thinkstock
Postoje tri osnovna pravila kojih se morate pridržavati pri kuvanju prave italijanske paste:

Prvo: kuvanje paste istovremeno podrazumeva i kuvanje sosa/preliva. Dok se kuvanje same testenine praktično sastoji iz samo jednog koraka (ubacite špagete u kipuću vodu), pravljenje preliva može biti komplikovaniji poduhvat.

Drugo: svaka vrsta špageta ima svoje vreme kuvanja (obično istaknuto na pakovanju), koje morate poštovati. Italijani vole pastu "al dente", što će reći - malo tvrđu. To se postiže kuvanjem tačno određeni period vremena. Naravno, uvek možete eksperimentisati i odrediti svoje "idealno vreme".

Treće: ne stavljajte kečap u pastu! Ponavljamo: nema kečapa. Kečap nikada!!!

Dakle, vreme je da krenemo sa pripremom klasične italijanske paste... Napunite šerpu vodom i kuvajte dok ne provri. Nakon toga dodajte so. Prava količina soli zavisi od ukusa, pa je potrebno malo eksperimentisati u početku. Zašto treba dodati so nakon što voda provri? Jednostavno - slanoj vodi treba više vremena da provri.

Nakon što ste dodali so, sačekajte oko pola minuta, a potom ubacite špagete. Obavezno ih stavite u ključalu vodu, nikako pre, jer ćete u protivnom sve upropastiti.

Sačekajte da se testenina skuva (kuvajte onoliko koliko je napisano na pakovanju) i mešajte da se ne bi zalepila za dno šerpe. Dakle, kuvanje paste je jednostavno i tu nema tajni. Ali, postoji jedan trik. Minut pre nego što je kuvanje paste završeno, sipajte dve supene kašike sosa koji (razumljivo) pripremate uporedo sa testeninom, u šerpu, a potom pastu ubacite u posudu u kojoj pripremate sos i kuvajte još onaj minut koji vam je preostao.

Pustite testeninu da se ohladi minut do minut i po, a potom je servirajte. I to je to, prava italijanska pasta.

A sada, recepti za prelive:

Prvi je klasični paradajz sos. Za njega vam je potrebno maslinovo ulje, obična ili ljuta paprika i svež bosiljak.

Supenu kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte sos od paradajza, prstohvat bibera (ili sitno mlevene ljute paprike), ostavite da se kuva pet - šest minuta uz obavezno mešanje da ne zagori. Potom dodajte testeninu i kuvajte još minut. Nakon što je kuvanje završeno skinite sa šporeta, dodajte par listova svežeg bosiljka i servirajte.

Drugi recept jesu tikvice sa račićima. Za njega će vam trebati maslinovo ulje, sveži račići, biber i jedna tikvica sečena na kolutove ili štapiće. Kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte tikvice, račiće i lagano pobiberite. Kuvajte na tihoj vatri deset minuta uz povremeno mešanje, potom dodajte pastu i kuvajte još minut. Preostaje vam da servirate, i to je to - originalna italijanska pasta.

Preporuka je da, radi uštede vremena, prvo pripremite sos i da počnete da ga grejete dok kuvate pastu. Uvek možete pripremiti različite sosove unapred, zamrznuti ih i upotrebljavati po potrebi.

Takođe možete koristiti i kupovne soseve (nema ničeg lošeg u tome). Zapamtite, jedini trik je u tome da testenine kuvate onoliko vremena koliko piše na pakovanju, kao i da poslednji minut kuvanja bude u sosu/prelivu koji služite uz nju.

Buon appetito!

  • torta

    Torta za zaljubljene

    video 1 5

    Spolja može biti bela, šarena... nije bitno, važno je iznenađenje koje se krije unutar torte - srce!

  • pogača

    Ruža pogača

    0 2

    Ova pogača nije samo ukusna, već i dekorativna i biće ukras na trpezarijskom stolu.

  • ratluk, kafa

    Ratluk na tanjiru, Turska u mislima...

    0 2

    Glavni suvenir sa letovanja u Turskoj je ratluk. Evo kako da ga napravite sami i osetite se, barem malo, kao da ste...

  • Kapućino kolači

    Kolači za ljubitelje kafe

    1 13

    Ako uživate u ukusu kafe, onda će vam se i kapućino kolačići sigurno svideti!

  • meso, pivo

    Piletina u i na pivu

    3 2

    NIje samo preliveno pivom, već se pile i peče sa sve konzervom! Evo kako.

  • čičoka

    Supa i salata od čičoke

    1 5

    Čičoka je u narodu poznata i kao divlji krompir, jerusalemska artičoka, nahod, morski krompir, morska repa,...

  • kamut, pšenica

    Kamut - ako ti smeta gluten

    0 0

    Kamut (Triticum turanicum) drevna sorta žitarica koja se uzgajala na području antičkih civilizacija Bliskog istoka i...

  • sangrija, alkohol, koktel

    Sangrija - koktel sa ukusom Španije

    0 5

    Slatko i pitko, ali brzo ''hvata'', imajte to na umu.

  • meso, pileća krilca

    Pileća krilca u lepljivom azijskom sosu

    0 2

    Ako volite specifične ukuse azijske hrane, pre svega kineski sos za piletinu, ne morate da idete u njihove...

  • losos, riba

    Losos u medu i senfu

    1 13

    Ovo zdravo i ukusno jelo se brzo sprema. Istina, losos spada u skuplju ribu, ali častite se povremeno.

  • svadbarski kupus

    Kako se pravi svadbarski kupus?

    4 98

    Reporter MONDA u Guči probao je, naravno, i svadbarski kupus, a domaćica Mira mu je otkrila tajnu kako da taj...

  • Torta

    Turska torta za ljubitelje Orijenta

    7 27

    Ako ne možete da odete u Tursku, možete barem da napravite ovu tortu.

  • koktel

    Ćiribu, ćiriba! Napravite Hari Poter koktele

    1 15

    Ako volite koktele i Harija Potera, ovo su pravi recepti za vas. I nisu nimalo dečji...

  • banane

    Ne bacajte banane kada pocrne

    3 2

    Sigurno prilikom kupovine banana birate one čisto žute, bez tamnih mrlja? To ima smisla samo ako ih nećete pojesti...

  • tiramisu, kolač, maline

    Tiramisu sa malinama

    0 11

    Tiramisu (italijanski kolač čije ime znači - pokupi me, podigni me ) je popularan širom sveta. Ima ukus kafe, lako i...

  • jaja

    Ovo može svaka domaćica, samo ako zna kako

    1 9

    Kažu da i najnespretnija domaćica može da napravi kajganu ili jaje na oko. Ok, može, ali ona koja pročita ove savete...

  • Limun

    Kako da napraviš energetski napitak

    1 4

    Energetsko piće će vam pomoći da brzo vratite energiju i i osvežite se. Evo kako da napravite domaći energetski...

  • Ledena kafa.

    Ledena kafa - savršeno letnje osveženje

    0 1

    Ako volite kafu, ona ledena je odličan način da se rashladite u ovim toplim danima. Evo kako da je napravite.

  • dete, hrana, kuvanje

    E, ovo je prava papazjanija!

    0 0

    Kada neko napravi nešto za šta je teško utvrditi sastojke, nešto što deluje komplikovano, može da se odnosi i na...

  • jabukovo sirće

    Napravite sami jabukovo sirće

    0 1

    Jabukovo sirće nije samo za ishranu, može se koristiti i za negu kože, kose, za čišćenje kuće, skidanje kamenca, ali...

Sve vesti