Moj Telekom: Prijavi se Registruj se

Kako se pravi prava italijanska pasta

Autor:

Verovatno gotovo svi znate za špagete bolonjeze, najčešći način pripremanja paste na svetu. Ali, to je samo jedna u beskrajnom nizu mogućnosti...

10
A- A A+

špagete Foto: Guliver/Getty/Thinkstock
Postoje tri osnovna pravila kojih se morate pridržavati pri kuvanju prave italijanske paste:

Prvo: kuvanje paste istovremeno podrazumeva i kuvanje sosa/preliva. Dok se kuvanje same testenine praktično sastoji iz samo jednog koraka (ubacite špagete u kipuću vodu), pravljenje preliva može biti komplikovaniji poduhvat.

Drugo: svaka vrsta špageta ima svoje vreme kuvanja (obično istaknuto na pakovanju), koje morate poštovati. Italijani vole pastu "al dente", što će reći - malo tvrđu. To se postiže kuvanjem tačno određeni period vremena. Naravno, uvek možete eksperimentisati i odrediti svoje "idealno vreme".

Treće: ne stavljajte kečap u pastu! Ponavljamo: nema kečapa. Kečap nikada!!!

Dakle, vreme je da krenemo sa pripremom klasične italijanske paste... Napunite šerpu vodom i kuvajte dok ne provri. Nakon toga dodajte so. Prava količina soli zavisi od ukusa, pa je potrebno malo eksperimentisati u početku. Zašto treba dodati so nakon što voda provri? Jednostavno - slanoj vodi treba više vremena da provri.

Nakon što ste dodali so, sačekajte oko pola minuta, a potom ubacite špagete. Obavezno ih stavite u ključalu vodu, nikako pre, jer ćete u protivnom sve upropastiti.

Sačekajte da se testenina skuva (kuvajte onoliko koliko je napisano na pakovanju) i mešajte da se ne bi zalepila za dno šerpe. Dakle, kuvanje paste je jednostavno i tu nema tajni. Ali, postoji jedan trik. Minut pre nego što je kuvanje paste završeno, sipajte dve supene kašike sosa koji (razumljivo) pripremate uporedo sa testeninom, u šerpu, a potom pastu ubacite u posudu u kojoj pripremate sos i kuvajte još onaj minut koji vam je preostao.

Pustite testeninu da se ohladi minut do minut i po, a potom je servirajte. I to je to, prava italijanska pasta.

A sada, recepti za prelive:

Prvi je klasični paradajz sos. Za njega vam je potrebno maslinovo ulje, obična ili ljuta paprika i svež bosiljak.

Supenu kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte sos od paradajza, prstohvat bibera (ili sitno mlevene ljute paprike), ostavite da se kuva pet - šest minuta uz obavezno mešanje da ne zagori. Potom dodajte testeninu i kuvajte još minut. Nakon što je kuvanje završeno skinite sa šporeta, dodajte par listova svežeg bosiljka i servirajte.

Drugi recept jesu tikvice sa račićima. Za njega će vam trebati maslinovo ulje, sveži račići, biber i jedna tikvica sečena na kolutove ili štapiće. Kašiku ulja sipajte u tiganj, dodajte tikvice, račiće i lagano pobiberite. Kuvajte na tihoj vatri deset minuta uz povremeno mešanje, potom dodajte pastu i kuvajte još minut. Preostaje vam da servirate, i to je to - originalna italijanska pasta.

Preporuka je da, radi uštede vremena, prvo pripremite sos i da počnete da ga grejete dok kuvate pastu. Uvek možete pripremiti različite sosove unapred, zamrznuti ih i upotrebljavati po potrebi.

Takođe možete koristiti i kupovne soseve (nema ničeg lošeg u tome). Zapamtite, jedini trik je u tome da testenine kuvate onoliko vremena koliko piše na pakovanju, kao i da poslednji minut kuvanja bude u sosu/prelivu koji služite uz nju.

Buon appetito!

  • meso, jagnjetina

    Jagnjetina na uskršnjoj trpezi

    0 0

    Uksršnja trpeza je bogata i raznovrsna, a dominiraju ukrašena jaja i jela od jagnjećeg mesa.

  • Kolačići

    Kolači za princa Vilijama i Kejt Midlton

    0 2

    Kada su princ Vilijam i Kejt Midlton nedavno posetili Novi Zeland, u hotelu "Varekauhau" u kome su odseli, jeli su...

  • Nikol

    Šejk koji mućka Nikol Šercinger

    video 3 0

    Luis Hamilton sigurno nije gubio trke zbog šejka koji je Nikol Šercinger "mućkala", ali ipak probajte njen recept....

  • rotkvice

    Rotkvice u supi, na roštilju, na licu, ako kašlješ

    1 1

    Rotkvica se uzgaja već preko 3.000 godina. Ne samo što je ukusna, ona je i zdrava, a mi vam nudimo nekoliko recepata.

  • hleb, beli luk

    Ovako Gvinet Paltrou pravi garlik bred

    2 1

    Garlik bred ili hleb sa belim lukom, je odličan prilog uz salate, meso, ali i kao "grickalica" uz vino. Glumica...

  • maslačak, cveće, cvet

    Sos od maslačka

    0 14

    Proleće je stiglo, a i maslačak. Naberite ili kupite na pijaci ovaj žuti cvet sa sve korenom i listom i spremite...

  • ovsena kaša, hrana, jelo

    Doručak Novaka Đokovića

    23 31

    U svojoj knjizi "Serviraj za pobedu", teniser Novak Đoković je napisao da doručkuje super pahuljice. Evo kako se...

  • Mafini

    Čokoladni mafini za 30 minuta

    3 15

    Ako volite slatkiše, ali ne biste da provedete sate u kuhinji, nudimo vam recept za čokoladne mafine za koji vam...

  • urme.jpg

    Kad ti se jede slatko, a ne bi smeo...

    4 25

    Ukoliko volite slatkiše, ali znate da je šećer opasan, pređite na suvo voće. Ne samo što je izvrstan izvor prirodnog...

  • oskar, pica, harison ford

    Pica za Oskara

    video 0 1

    Znamo ko je dobio Oskara, znamo u kakvim haljinama su se šepurile glumice, ali znamo i šta su tom prilikom jeli.

  • burek, pita, hrana, jelo

    Pita sa kiselim kupusom

    0 1

    Iskoristite sezonu kiselog kupusa, probajte ovu pitu.

  • krilca, hrana, piletina, jelo, meso

    Pileća krilca kao u KFC-u

    2 32

    Ako volite pohovana pileća krilca, kao na primer ona koja pravi lanac brze hrane "Kentaki frajd čiken", onda morate...

  • vafli

    Belgijski vafli

    0 3

    Meko testo i neodoljiv slatkasti miris su nešto čemu se teško može odoleti. Mada, i zašto bismo?

  • sos, hrana, jelo

    Kako Eva Longoria pravi gvakamoli sos

    video 1 0

    Ovo meksičko predjelo se pravi brzo i lako. Postoji nekoliko različitih varijanti, a ovo je po ukusu glumice Eve...

  • kupus, čorba, supa

    Rasol nije samo protiv mamurluka

    1 3

    Svi znamo da je rasol iz kiselog kupusa odličan protiv mamurluka. Međutim, zbog vitamina C nutricionisti preporučuju...

  • sir, jelo, hrana

    MONDO TV: Kako se pravi afrodizijak od sira

    video 3 14

    Da li ste znali da sir može biti afrodizijak? Probajte ovaj recept i uverite se.

  • torta, kolač, čokolada, hrana

    Kolač koji jedva čeka da te vidi!

    2 18

    Lava ili kolač koji curi se jede i leti i zimi, a evo kako se pravi.

  • koktel

    Kokteli sa šampanjcem

    0 4

    Ukoliko u novogodišnjoj noći niste popili sav šampanjac, iskoristite ga za koktele. Evo nekoliko predloga.

  • džesika

    Recept koji je pomogao Džesiki Simpson da smrša

    0 0

    Glumica i pevačica Džesika Simpson je za malo više od godinu dana rodila dvoje dece. Međutim, za još kraće vreme...

  • prase, pečnje

    Kako se peče prase

    6 22

    Ukoliko ste praseće pečenje preskočili za prethodne praznike, ili biste još malo da uživate u vašem omiljenom mesu,...

Sve vesti