Fonet

Širi se "jagodinsko more"

Autor:

Dragan Marković Palma koji predvodi privredno-političku delegaciju Srbije u poseti Grčkoj, je sa gradonačelnikom grada Katerini počeo razgovore o dodeljivanju parcele tom gradu u Paraliji.

5
A- A A+

Gradonačelni grada Katerini Savas Hionidis je ponudio srpskim investitorima 550 hektara obale u tom delu Grčke, a Jagodini više od pola hektara.

Jagodina je već dobila na poklon od Hrisopulija dva hektara obale preko puta ostrva Tasos i ukoliko se ova inicijativa pozitivno završi, to će biti druga "morska destinacija" Jagodine.

Marković je istakao da je u Paraliji izgrađeno više od 70  odsto objekata zahvaljujući turistima iz Srbije, a Jagodina već devet godina šalje srednjoškolce na besplatno letovanje u to mesto, ali i penzionere, davaoce krvi, sportiste i članove folklornih grupa.

Hionidis je prihvatio inicijativu Markovića o bratimljenju Jagodine i Katerinija i obećao veoma brz pozitivan odgovor.

Gradonačelnik Katerinija je istakao da Grčka i Srbija, kao strateški partneri, imaju iste ciljeve i isti način razmišljanja.

Srbija zaslužuje da bude član EU i Grčka je u tome podržava. To je naš san, da zajedno budemo u EU. Bitan nam je Koridor 10, putni i železnički, rekao je Hionidis i pozvao srpske privrednike da investiraju u taj deo Grčke.

Predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić predložio je otvaranje avionske linije Beograd-Solun, kako bi se unapredila privredna saradnja. On je dodao da odnose dva naroda treba uspostaviti na svim nivoima i privrednike stimulisati da sarađuju u obostranom interesu.

Jagodina je ponudila Kateriniju da četiri studenta dobiju stipendije i upišu jedan od 16 smerova na fakultetima u tom gradu, a predloženo je i otavranje kancelarije Jagodine u Paraliji.

Povezano

Sve vesti