Sergej Trifunović:Još mnogo Tijana čeka našu pomoć

MONDO TV je bio na snimanju epizode "Anđela" u okviru omnibusa "Jednaki", koji govori o siromaštvu, diskriminaciji, zlostavljanju, primoravanju na rad, život u izbeglištvu, čekanju na operaciju...

1
A- A A+

Sergej Trifunović:Još mnogo Tijana čeka našu pomoć Foto: MONDO
Deca koja prodaju sitnice kako bi sakupila novac su skoro svakodnevni prizor na ulicama Beograda, a upravo jedna takva scena deo je omnibusa "Jednaki".

Film čini osam rediteljskih priča o pravima i problemima sa kojima se najmlađi susreću, poput diskriminacije, siromaštva i zlostavljanja. Ekipu pod rediteljskom palicom Darka Lungulova zatekli smo u jednom kafiću kako snima scenu u kojoj troje mališana pokušava da prikupi novac za bolesnu drugaricu, a gosti lokala su Sergej Trifunović i Boris Milivojević.

"Moramo da budemo svesni da je takvih primera mnogo oko nas i da nećemo oprati savest time što ćemo pomoći samo jednom detetu. Takvi slučajevi treba da nas pozovu na jedinstvo, mi smo bili povezani samo kad su nas bobardovali 1999, a sada su u pitanju dečiji životi i od njih nema ništa bitnije, pritom smo mi nacija koja umire i svaki dečiji život je dragocen", izjavio je za MONDO glumac Sergej Trifunović.

Sergej je bio akter sličnog slučaja u martu, kada je gostovanje u emisiji Veliki brat iskoristio kako bi pozvao ljude da uplate novac za lečenje male Tijane Ognjanović.

Izvor: MONDO

Ovaj omnibus podseća ne samo na probleme sa kojima se deca susreću, već i na to kako se ona osećaju zbog izostanka pomoći države i društva.

"Iz odnosa prema deci i mladima najbolje može čitati humanost i ekonomska i politička stabilnost bilo kog sistema i države u svetu", izjavila je scenaristkinja Milica Piletić koja je na scenariju radila mesecima, istražujući iskustva zaposlenih u institucijama i nevladinim organizacijama, vaspitača, psihologa, socijalnih radnika, lekara, ali i samih mališana.

"Nije rešenje da se jedan Sergej pojavi u emisiji i zatraži pomoć za neko dete, već da država preduzme sistemske korake i napravi neki fond u koji bi građani mogli da uplaćuju novac kako bi se pomoglo svoj deci kojoj je pomoć potrebna", objasnio je režiser Lungulov obrazlažući poruku koju ovaj segment omnibusa pokušava da pošalje.

Pored Darka Luganova, reditelji u ovom omnibusu su Miloš Petričić, Igor Stoimenov, Ivica Vidanović, Miloš Đukelić, Mladen Đorđević, Vladimir Petrović i Dejan Karaklajić.

Od glumaca se pojavljuju i Mirjana Karanović, Nenad Okanović, Srđan Miletić, Lana Karaklajić, Marko Vetić...

Scenografkinja je Mila Jovanović, a kostimografkinja Katarina Radović. Scenografiju i kostim ovog omnibusa potpisuju postdiplomci FPU profesorke Jasne Dragović i profesorke Zore Mojsilović koje su i supervizori ovog omnibusa.

"Jednaki" će festivalski život započeti na proleće, a bioskopska premijera očekuje se u septembru.

Sve vesti