Suđenje GSA protiv Sava centra odloženo

Suđenje po tužbi Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) protiv rukovodstva Sava centra za naknadu štete zbog zabrane konferencije za štampu GSA 2009. godine, odloženo je za 20. novembar

0
A- A A+

Sud je utvrdio da Gejt strejt alijansa (GSA) kao pravno lice nije uredno pozvana na sud i naložio da ta organizacija dostavi izvode iz Agencije za privredne registre sa dokazima o zakonskom zastupniku i odložila je glavnu raspravu, saopštila je ta organizacija.

Ta organizacija tvrdi da su u sudnici bili prisutni svi sadašnji zakonski zastupnici GSA.


Nakon zabrane njene konferencije, Alijansa je početkom aprila 2009. podnela krivičnu prijavu protiv Sava centra za povredu ravnopravnosti, povredu slobode govora i javnog istupanja i rasnu i drugu diskriminaciju.

Takođe, GSA je tada podnela i tužbu za naknadu štetezbog diskriminacije i povrede ravnopravnosti, časti, ugleda i prava ličnosti, koju je pored Alijanse kao pravnog lica podnelo i petoro njenih tadašnjih aktivista i koji svi od Sava centra traže odštetu od po milion i osamsto hiljada dinara, podseća se u saopštenju.

Dodaje se da, nakon više od četiri godine od podnošenja, pokušaja suda da se proglasi nenadležnim i žalbi uloženih od strane advokata GSA, pripremno ročište po tužbi za naknadu štete je održano u maju ove godine a glavna rasprava je bila zakazana za danas.

U sudnici Prvog osnovnog suda danas su se pojavili svi tužioci: Boris Milićević (osnivač i tadašnji predsednik GSA), Mirjana Bogdanović (osnivačica GSA, tadašnja članica Izvršnog obora i sadašnja izvršna direktorka Alijanse), Lazar Pavlović (tadašnji član Izvršnog odbora i sadašnji predsednik GSA), Milica Đorđević (tadašnja aktivistkinja GSA i članica organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.), Dušan Kosanović (tadašnji aktivista GSA i član organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.), kao i advokat GSA Veroljub Đukić.

U sudnici je bio prisutan i tuženi - direktor Sava centra Dragan Vučićević sa advokatima, kao i pozvani svedoci iz beogradskog Medija centra.

Povezano

Sve vesti