Pupinov Idvor na mapi sveta

Autor:

U susret 159. godišnjici rođenja Mihajla Pupina Telekom Srbija i Obrazovno-istraživačko društvo Mihajlo Pupin predstavili su novu postavku u virtuelnom muzeju i sajt Idvor.rs.

1
A- A A+

Pupinov Idvor na mapi sveta Foto: MONDO Glumac Nebojša Dugalić kao Mihajlo Pupin
Telekom Srbija i Obrazovno-istražživačko društvo Mihajlo Pupin, uz podršku Srpske akademije nauka i umetnosti, su četiri dana pred 159. rođendan (9. oktobar 1854.) ovog velikog naučnika u Idvoru predstavili aktivnosti kojima će tokom 2014. na nacionalnom nivou biti obeležena Pupinova godina. Nakon specijalno vođene ture kroz Zavičajni kompleks u Idvoru prezentovana je nova izložba Pupin - Tesla u Virtuelnom muzeju Mihajlo Pupin, kao i sajt www.idvor.rs koji omogućava 3D šetnju kroz naučnikovo rodno mesto.

"Želja nam je bila da na autentičnoj lokaciji predstavimo novu postavku u virtuelnom muzeju i da pozovemo sve da dođu ovde i lično. Oni koji to nisu u prilici - poznate, ali i manje poznate informacije i podatke o životu i radu Mihajla Pupina mogu da saznaju u virtuelnom muzeju, i da kroz Zavičajni kompleks prošetaju i jednostavnim obilaskom idvorskog sajta. Ukoliko je Idvor nekome daleko na ovaj način smo ga približili, a delo Mihajla Pupina živi već četiri meseca u muzeju koji je dostupan svakom građaninu sveta", izjavila je Marija Bošković, direktorka Sektora za PR kompanije Telekom Srbija.

Izvor: MONDO

Prva u nizu gostujućih izložbi u virtuelnom muzeju na adresi www.mihajlopupin.rs bliže opisuje odnos Pupina sa Nikolom Teslom i posetioci će biti iznenađeni da on nije bio konkurentski, kako mnogi tvrde. Autorka izložbe je Aleksandra Ninković-Tašić, promoter nauke i potpredsednica Obrazovno-istraživačkog društva Mihajlo Pupin, uz pomoć Aleksandra Protića, višeg savetnika za UNESCO u Francuskoj, predsednika UNESKO kluba na Sorboni i osnivača Tesla memorijalnog projekta.

Projektom Virtuelni muzej Mihajla Pupina, koji je počeo sa radom 29. maja 2013, odaje se počast brilijantnom naučniku, pronalazaču, profesoru, počasnom doktoru 18 univerziteta, jednom od osnivača NASA, dobitniku Pulicerove nagrade, počasnom konzulu Srbije u SAD. Posetioci imaju priliku da se upoznaju sa životnom pričom srpskog velikana kroz deset celina: putovanje kroz Idvor, Ameriku, profesorski rad i priznanja, tajmlajn, autobiografiju, naučni rad, nacionalno-političke doprinose, legat u Narodnom muzeju, legat u Univerzitetskoj biblioteci, kao i dobročinstva.

Virtuelni muzej urađen je uz podršku Srpske akademije nauka i umetnosti i Telekoma Srbija, a ova kompanija je prilikom subotnje posete donirala veliki televizor Zavičajnom kompleksu kako bi svi posetioci mogli da gledanjem virtuala dopune svoje znanje o Pupinu. Takođe, u zadužžbini - Narodnom domu Mihajla Pupina postavljen je i QR kod sa osnovnim informacijama o lokacijama na srpskom i engleskom.

Svima koji nemaju priliku da posete Idvor na raspolaganju je sajt www.idvor.rs na tri jezika: srpskom, engleskom i francuskom, koji je takođe napravljen zahvaljujući podršci Telekoma Srbija.

"Ova 3D prezentacija Zavičajnog kompleksa u Idvoru posebno nam je bitna jer je sam Pupin predstavljao Idvor gde god bi se našao i objašnjavao čak i kroz medije položaj i duh svog rodnog mesta. Sada po prvi put Idvor postaje vidljiv na mapi sveta", rekla je autorka projekta Aleksandra Ninković-Tašić.

"Moje rodno mesto je Idvor, a ova činjenica kazuje veoma malo, jer se Idvor ne može naći ni na jednoj zemljopisnoj karti" - govorio je svojevremeno Mihajlo Idvorski Pupin, koji bi verovatno bio ponosan što mesto kroz koje je on šetao pre vek i po sada može da se vidi sa svake tačke na planeti.

Ovo su samo prve aktivnosti u susret 2014. koja će na nacionalnom nivou biti obeležena kao godina Mihajla Pupina i tada će povodom 160 godina od njegovog rođenja biti štampane poštanske marke. Takođe, njegovo delo biće uključeno i u obeležavanje 100-godišnjice Prvog svetskog rata.

Povezano

Sve vesti