Plava devojčica iz Irske je ipak Romkinja

Plavooka i plavokosa devojčica koja je pre nekoliko dana pronađena u romskom naselju u Irskoj, a koju je policija oduzela od bračnog para zbog sumnje da dete nije njihovo, vraćena je roditeljima posle DNK analiza.

4
A- A A+

U međuvremenu je i jedan dečak svetle puti oduzet, ali je i on vraćen roditeljima.

Irski ministar pravde je izjavio kako je dvoje plave dece, koje je policija privremeno oduzela od njihovih romskih roditelja, vraćeno svojim porodicama jer su testovi DNK pokazali da zaista iz njih potiču.

Ministar Alan Šater je takođe rekao kako je naložio komandantu policije da podnese izveštaj o tome zašto su policajci uopšte smatrali da je neophodno dečaka od dva godine i devojčicu od sedam godina odvajati od njihovih porodice, izveštava AP.

U oba slučaja policajci su posumnjali da su deca bila oteta zato što su, za razliku od svojih bliskih srodnika, imala plave oči i kosu. Irske grupe za zaštitu ljudskih prave su povodom toga policiju optužile za rasizam.

Možda do ovih slučajeva ne bi došlo da i irski mediji nisu naširoko izveštavali o slučaju plave devojčice pronađene u romskoj porodici u Grčkoj, za koju se ispostavilo da je oteta ili kupljena. To je podstaklo irske građane da prijavljuju slučajeve plave dece među Romima u svojoj okolini.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti