• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tri kandidata za direktora MSU

Izvor MONDO/Tanjug

Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti predložiće 1. novembra Ministarstvu odabranog kandidata.

Upravni odbor Muzeja savremene umetnosti u Beogradu razgovarao je danas sa kandidatima za direktora te ustanove o njihovim predlozima programa rada muzeja za period od četiri godine, a odluku o kandidatu koga će predložiti Ministarstvu kulture i informisanja doneće na sledećoj sednici 1. novembra.

Svoje predloge programa rada i razvoja muzeja predstavili su na sednici UO, otvorenoj za javnost, troje kandidata koji su zadovoljili uslove konkursa za izbor direktora Muzeja: profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti dr Vladislav Šćepanović, koji trenutno obavlja funkciju v.d. direktora, akademska slikarka Tamara Miodragović i istoričar umetnosti, nekadašnji kustos Muzeja savremene umetnosti Jovan Despotović.

Šćepanović je svoj predlog rada i razvoja muzeja fokusirao na završetak rekonstrukcije, popularizaciju savremene umetnosti u društvu i pozicioniranje muzeja u društvu na mestu koje zaslužuje, uz potenciranje internacionalne saradnje.

On je istakao da su uspeli u nameri da se javna nabavka za rekonstrukciju prenese na muzej i da su insistirali da se napravi presek stanja dosadašnjih radova kao i predračun budućih radova, dodavši da je "izrada javne nabavke u toku".

"Po obećanju ministra, Muzej savremene umetnosti će postati kapitalni projekat u Ministarstvu finansija i datum završetka rekonstrukcije je 2016. godina. Imamo garanciju države da će muzej biti završen za tri godine, a ja imam plan da pokrenemo donatorsku kampanju koja će izaći iz okvira naše zemlje. Svetski umetnik Gotfrid Helnvein i galerista iz Kine Šin Dong Čeng najavili su veliku internacionalnu podršku za završetak našeg muzeja", rekao je Šćepanović.

On je naglasio da je važno što pre obezbediti depo za dela muzeja, učiniti rad muzeja vidljivijim putem izložbi i veće prisustnosti na internetu, televiziji i radiju i najavio izložbe radova Hermana Niča, Helneveina i Sigmara Polkea za sledeću godinu.

Šćepanović smatra da je konzervatorski rad vrlo bitan i ima tedenciju da uvede konzervaciju novih medija. Pomenuo je i osnivanje Festivala savremene umetnosti, organizovanje problemskih, tematskih i retrospektivnih izložbi uz ravnopravnu zastupljenost svih medija.

Miodragović, koja 15 godina vodi galeriju u Krunskoj, a 10 godina je živela u inostranstvu, smatra da muzej i savremena umetnost treba da budu nosioci pozitivnog imidža Srbije u svetu.

Ona je rekla da nije upućena u rad Muzeja savremene umetnosti, niti zna kojim delima raspolaže ta ustanova, i dodala da treba skrenuti pažnju na kolekciju Muzeja, izvršiti revalorizaciju njegovih dela, izlagati ih u drugim prostorima po gradu i u inostranstvu, insistirajući na internetu kao mestu za promociju bogatstva koje muzej čuva.

Na pitanje članova Upravnog odbora o tome kako vidi dalji tok rekonstrukcije, Miodragović nije imala odgovor, a što se tiče programa rekla je da bi za to konsultovala stručnjake.
Despotović veruje, na osnovu "uvida u budžetske stavke", da se uz priličan napor muzeja i Ministarstva kulture, rekonstrukcija može završiti u naredne dve godine.

On smatra da treba osnovati bord javnih i privatnih donatora koji će pomoći i pratiti rekonstrukciju, intenzivirati rad muzeja, koji treba da se vrati svojim izvornim programskim aktivnostima poput aktivnijeg učešća na međunarodnim manifestacijama kao što je Bijenale u Veneciji.

Despotović je rekao da konzervatorske radove u Muzeju savremene umetnosti treba svesti na minimum i tu delatnost prepustiti Centralnoj konzervatorskoj instituciji, kustoski tim muzeja ojačati novim kadrovima i da PR odeljenje treba da ostvari tesnije veze sa medijima kako bi rezultati muzeja imali veći publicitet.

On je takođe naglasio da program muzeja nije posao direktora, već kustosa i ukazao na značaj saradnje sa institucijama u inostranstvu, razmenu stručnjaka, izložbi i realizaciju zajedničkih projekata.

Upravni odbor će u četvrtak spovesti anonimnu anketu među zaposlenima, a stav zaposlenih o programima kandidata predstaviće na sledećoj sednici, 1. novembra, kada će i doneti odluku kog kandidata će predložiti Ministarstvu kulture za direktora MSUB-a.

Ministarstvo svoju odluku dostavlja Vladi Srbije koja imenuje direktora Muzeja savremene umetnosti.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE