3D simulacija porođaja

Autor:

Sada svi mogu da znaju kako izgleda porođaj zahvaljujući novom kompjuterskom programu za 3D simulaciju porođaja.

0
A- A A+

3D simulacija porođaja Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Virtuelni porođaj, prvi svoje vrste, može biti od velike pomoći pri pravim porođajima koji su iz bilo kog razloga rizični, kažu naučnici Univerziteta Istočna Anglija.

"Simulator pokazuje što se događa u utrobi žene tokom porođaja, a njegova prednost u odnosu na slične simulatore je u tome što može da se prilagodi specifičnostima svake porodilje i njenog deteta", kaže za "Lajv sajens" vođa istraživanja, naučnik Rudi Lapir.

On je objasnio da tokom većine porođaja, beba izvodi prepoznatljiv set od sedam pokreta, a ovaj simulator može da reprodukuje tri takva pokreta. Naučnici se nadaju da će novi program u narednih godinu dana uspeti da simulira svih sedam pokreta.

Rezultati studije u vezi sa najnovijim simulatorom porođaja, objavljeni su u novembru u Rumuniji, na konferenciji "E-zdravlje i bioinženjering".

Istraživači kažu da je ovaj simulator od velikog značaja za medicinu, pre svega jer može skeniranjem žene i bebe da predstavi kako bi porođaj izgledao i u nekom iznenadnom, nepovoljnom scenariju. Na taj način lekari mogu da pretpostave moguće komplikcije i ustanove kako da ih reše.

Simulator, takođe, može da bude od velike koristi i studentima medicine, babicama i akušerima koji su do sada mogli da vežbaju samo na lutkama.

Sve vesti