3D simulacija porođaja

Autor:

Sada svi mogu da znaju kako izgleda porođaj zahvaljujući novom kompjuterskom programu za 3D simulaciju porođaja.

0
A- A A+

Virtuelni porođaj, prvi svoje vrste, može biti od velike pomoći pri pravim porođajima koji su iz bilo kog razloga rizični, kažu naučnici Univerziteta Istočna Anglija.

"Simulator pokazuje što se događa u utrobi žene tokom porođaja, a njegova prednost u odnosu na slične simulatore je u tome što može da se prilagodi specifičnostima svake porodilje i njenog deteta", kaže za "Lajv sajens" vođa istraživanja, naučnik Rudi Lapir.

On je objasnio da tokom većine porođaja, beba izvodi prepoznatljiv set od sedam pokreta, a ovaj simulator može da reprodukuje tri takva pokreta. Naučnici se nadaju da će novi program u narednih godinu dana uspeti da simulira svih sedam pokreta.

Rezultati studije u vezi sa najnovijim simulatorom porođaja, objavljeni su u novembru u Rumuniji, na konferenciji "E-zdravlje i bioinženjering".

Istraživači kažu da je ovaj simulator od velikog značaja za medicinu, pre svega jer može skeniranjem žene i bebe da predstavi kako bi porođaj izgledao i u nekom iznenadnom, nepovoljnom scenariju. Na taj način lekari mogu da pretpostave moguće komplikcije i ustanove kako da ih reše.

Simulator, takođe, može da bude od velike koristi i studentima medicine, babicama i akušerima koji su do sada mogli da vežbaju samo na lutkama.

Sve vesti