Kako se i za šta koristi ulje limuna

Autor:

Limunovo eterično ulje se u svrhu lečenja koristi već hiljadama godina u Kini i Indiji. Evo kako pomaže i na koji način.

0
A- A A+

Džejms Lind je 1747. prvi počeo da eksperimenteše s limunovim sokom prilikom proučavanja mornara koji su patili od skorbuta. Otkrio je da dodavanje ovog voća u prehranu uveliko sprečava tu bolest. Danas znamo da je za to zaslužno obilje vitamina C u limunu.

Lekovite moći svežeg limuna zadržane su i u njegovom ulju koje ublažava depresiju, jača koncentraciju, podiže vitalnost, jača imuniteta. Poboljšava raspoloženje i umanjuje stres.

Udisanje molekula limunovog ulja smanjuje znojenje, ublažava bolove u grlu i olakšava tegobe izazvane bronhitisom. Smatra se da limunovo ulje potpomaže i prilikom mršavljenja.

Limunovo ulje se može koristiti na brojne načine - raspršivanjem, lokalnom primenom na telu ili unutrašnjim uzimanjem.

Za raspršivanje možete koristiti difuzer ili mirisnu svetiljku. Udisati ulje možete i uz pomoć inhalatora, a možete ga dodati u toplu kupku, savetuje "Alternativa za vas".

Za primenu u raspršivaču ili mirisnoj lampi dovoljno je u vodu nakapati četiri do osam kapi limunovog ulja.

Za korištenje u kupki, sipajte tri do pet kapi u kadu punu vode. Ako ste dugo u kadi, nakon pola sata dodajte još poneku kap.

Za inhalaciju, ukapajte tri kapi u lonac sa pola litre vruće vode, nadvijte se nad lonac i prekrijte glavu peškirom.

Nanesite kap limunova ulja na masnu kožu da biste obuzdali rad lojnih žlezda. Malo limunovog ulja u šamponu smanjuje mašćenje kose i pospešuje odstranjivanje peruti.

Umasirajte limunovo ulje na celulit da biste poboljšali cirkulaciju i uklonili toksine. Utrljajte ga na žulj da biste smanjili bol i upalu.

U čašu vode nakapajte par kapi limunova ulja i upotrebite za ispiranje usta.

Dodajte kap limunova ulja u jutarnji čaj da biste podigli energiju na početku dana. Nakapajte par kapi limunova ulja u jelo da biste poboljšali njegov ukus. Potpomaže mršavljenju, a blagotvorno deluje i na bolesti želuca, ubrzava varenje.

Povezano

Sve vesti