• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deficit budžeta najveći u regionu

Izvor MONDO/Agencije

Deficit budžeta Srbije u 2014. godini dostići će sedam, pa čak i osam odsto Bruto domaćeg proizvoda (BDP).

To će biti najveća stopa u regionu. Rast BDP-a očekuje na nivou od nula do jedan odsto, ocenio je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

Učestujući u radu Kopaonik Biznis foruma 2014. Petrović je rekao da se moraju hitno preduzeti mere fiskalne konsolidacije u Srbiji i fiskalno prilagođavanje do 2017. godina, tako što bi morale da se ostvare uštede do dva odsto BDP-a godišnje u budžetu, da bi na kraju tog perioda deficit spao na dva do 2,5 odsto BDP-a.

Izdaci za penzije i plate u javnom sektoru se moraju izbalansirati, jer se u Srbiji za penzije izdvaja 13 odsto BDP-a, umesto maksimalnih 10 odsto, dok se za plate iz budžeta izdvaja 10 odsto, umesto osam odsto BDP-a, upozorio je Petrović.

U ovoj godini morale bi da se pokrenu penzione reforme, a to znači povećanje starosne granice za penziju i da se spreči prevremeni odlazak u penziju, rekao je Petrović i dodao da se u javnom sektoru moraju reformisati sistem zarada, uvođenjem platnih razreda na svim nivoima.

Kada se te reforme sprovedu, tek onda se može razmatrati eventualno smanjenje plata i penzija do kraja 2014. godine, a ne prvo to, pa onda sve ostalo, kako planiraju političari, rekao je Petrović.

U periodu od 2009. do 2013. u Srbiji je deficit budžeta u proseku rastao za 1,5 odsto godišnje brže u odnosu na zemlje regiona, a javni dug je rastao duplo brže nego u regionu, što pokazuje da se nije smanjivala javna potrošnja, već naprotiv, naveo je Petrović.

Petrović je ukazao da su u ranijem periodu izostale mere države, kao što su reforme u 2012. godini, kako javnih preduzeća, fiskalnog sektora, tako i penzionog sistema i posledice će se osetiti već krajem 2014. godine.

Prema njegovoj oceni, javna preduzeća i banke su urušili sistem javnih finanasija, jer su oni uticale da se duplira javni dug u proteklih pet godina, a među njima su rast duga Srbijagasa na milijardu evra, Galenike na 400 miliona evra.

Selektror Kopaonik Biznis foruma Dragan Đuričin ocenio je da ubrzanje integracije sa EU i radikalne ekonomske reforme moraju da budu dva stuba ekonomske politike u 2014. godini.

Trenutna politka ne vodi u održivo stanje, pri čemu postoji visok rizik od bankrotstva države, sa čime će se suočiti svaka sledeća vlada, upozorio je Đuričin i dodao da je sprečavanje bankrota države zadatak političara.

Vlada bi morala da usvoji strategiju ekonomskog oporavka, koji bi bio usvojen u parlamentu i svaka buduća vlada bi ostvarivala po jedan deo te strategije, i ne bi trebalo da jedna vlada da bude optužena da nije sprovela celu strategiju, objasnio je Đuričin.

Političari moraju da budu transparetni u radu, što znači da moraju naučiti da slušaju, da budu stratezi, a ne "politikanti" i da slušaju privrednike, a ne da ugađaju svojim biračima, poručio je Đuričin.

Đuričin je ukazao i na paradoks da što je Srbija bliža EU postaja sve više ekonomski ranjivija, ističući da zadatak političara mora da bude da smanje tu distancu.

Iako je učešće srpske ekonomije u stvaranju svetskog BDP-a bilo svega 0,059 odsto u 2013. godini, ona je relevantna za njene građane, naveo je Đuričin.

Đuričin je ukazao i na mogućnost obezbeđenja investicija kroz traženje potencijalnog partnera za EPS, čija je vrednost procenjena na 3,5 milijardi evra, a vrednost kapitala je 3,05 milijardi evra.

DUG POTOMSTVU 2,7 MILIJARDI EVRA

Bivši premijer Srbije i savetnik Svetske banke o privatizaciji Mirko Cvetković izjavio je danas da se budućim genereacijama ostavlja dug od 2,7 milijardi evra za godišnje tekuće rashode zaproteklih pet godina, a da im ne ostaju nikakva materijalna dobra koja će moći da koriste.

Cvetković je na forumu rekao da je deficit Srbije prilično veliki i da je njegova struktura nepovoljna.

On je apelovao da se pri izradi budžeta za ovu i narednegodine, pored apsolutne sume deficita, uzme u obzir i njegova struktura, odnosno kvalitet.

Kad napravite deficit, pa se on prelije u dug, to treba da vraćaju buduće generacije, ukazao je.

Ako ste dug napravili kroz kapitalne rashode iz kojih ste pravili infrastrukturu, škole, bolnice, puteve, možete reći potomcima: "vi vraćate naše dugove, ali smo vam ostavili materijalna dobra koja koristite", rekao je Cvetković.

Ako se, međutim, u deficitu nalaze tekući rashodi, znači da budućim generacijama ostavljajjamo dug, zato što smo više trošili nego što smo mogli, zaključio je bivši premijer.

TREBA I STEZATI KAIŠ I ULAGATI

Sprovođenje fiskalne konsolidacije u Srbiji je neophodno kako bi se racionalizovali javni rashodi u delu koji tiču potrošnje, budući da ima dosta nepotrebnih izdataka, ocenio je danas predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić.

"Ako govorimo o tekućoj politici i reformama, mi sa jedne strane imamo monetarnu politiku koja je uspela da stabilizuje inflaciju na niskom nivou, ali imamo visok fiskalni deficit koji je rastao od 2008. godine i sada iznosi sedam odsto GDP-a", rekao je Savić Tanjugu nakon panela koji se odnosi na makroekonomsku stabilnost.

On je naveo da je neophodno da se u fiskalnom delu preduzmu mere, odnosno da dođe do fiskalne konsolidacije.

To, kako je kazao, znači smanjivanje javnih rashoda u delu koji se zove potrošnja i povećanje javnih rashoda u onom delu koji se odnosi na kapitalne investicije.

"U tom smislu lažna je dilema da li treba štedeti ili ulagati, stezati kaiš ili ne stezati, treba nam jedno i drugo na pravim mestima", rekao je Savić.

Ako se to ne učini, odnosno ne sprovede fiskalna konsolidacija, kazao je, Srbija je izložena riziku da dođe u situaciju da ne može da izmiruje svoje obaveze.

Mali: Efekti ekonomskih mera već ove godine

Savetnik prvog potpredsednika vlade Siniša Mali najavio je danas da će nakon izbora biti donete dalje mere za finansijsku konsolidaciju, kao i da će se efekti tih ekonomskih mera videti već u ovoj i narednoj godini.

"Politička spremnost je ono što je najbitnije za sprovođenje reformi i te političke spremnosti u ovom trenutku ima", istakao je Mali na Koponik biznis forumu.

On je kazao da je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko nedalja jasno naznačio da će se, nakon izbora i formiranja nove vlade, započeti rad na zakonima koje je neophodno doneti, kao i da je napravljena lista od više od 20 ključnih zakona, koje treba što pre doneti za početak reformi.

Prema njegovim rečima, ta lista nije konačna i još će se dorađivati.

Mali je rekao da je danas na Koponik biznis forumu razgovarao sa predstavnicima Svetske banke u Srbiji i da im je potvrdio da će Srbija nakon izbora promeniti zakone neophodne za početak reformi i da od toga neće odustati.

Mali je podsetio da je vlada u ostavci polovinom 2013. godine napravila ključan korak i donela program za fiskalnu konsolidaciju.

"Te mere će biti pojačane daljim merama konsolidacije koje se planiraju", istakao je on i dodao da je neophodna i konsolidacija javnih preduzeća i reforma državne uprave.

"To je put kojim ćemo krenuti i od toga nećemo odustati", naglasio je Mali.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Ovi predhodni kao krali i zaduživali se pa nisu imali problema sa budžetom. Ovi sada se zadužuju duplo više,ništa ne grade pa ispada da samo još više kradu.

paja

Rezultati, večita boljka Naprednjaka

Milovan

Svedite penzije na razumnu cifru a ne da ima penzija duplo većih od proseka plate, plate u javnom sektoru kategorišite prema težini i obimu obavljenog posla! Au da ja zaboravio idu izbori! Ništa onda tonemo još dublje....

special image