Tanjug

Nema kazni za utaju poreza ni posle devet meseci

Autor:

Nijedna osoba koja ima imovinu vredniju od 35 miliona dinara, uprkos tome što je izbegla da to prijavi poreznicima, nije kažnjena.

2
A- A A+

Rok za prijavu istekao je pre devet meseci, potvrđeno je danas Tanjugu u Poreskoj upravi.

Stručnjaci nisu složni da li su poreznici imali dovoljno vremena da završe kontrolu.

U Poreskoj upravi kažu za Tanjug da su "u toku radnje u vezi sa pokretanjem prekršajnog postupka zbog nepodnošenja informativne poreske prijave".

Na pitanje kada očekuju da će biti gotova provera onih 600 građana za koje se sumnja da poseduju imovinu vredniju od 35 miliona, ali se nisu prijavili, oni kažu:

"Radimo na tome kontinuirano, ali i to će biti dugotrajna aktivnost. Do sada je, od 450 kontrolisanih gradana, čak 417 imalo bogatstvo koje nisu prijavili", navode u Poreskoj upravi.

Vrednost neprijavljene imovine koju su do sada otkrili, kako su naveli, iznosi oko 950 miliona dinara, a odnosi se na nekretnine, motorna vozila, deviznu i dinarsku štednju, udele u prduzećima...

Stručnjak za poreze Milica Bisić rekla je Tanjugu da je razumljivo što je poreznicima potrebno vreme, jer u Srbiji ne postoji jedan sistem koji bi objedinio sve podatke koji su im u tom procesu potrebni.

"Kod nas bi trebalo da postoji objedinjena baza poreskih obveznika, bilo da su firme ili građani, a mi to nemamo. Ni podaci o imovini nisu kompletni. Može da pomogne sistem objedinjene naplate poreza koji radi od 1. marta. Realno, ima tu mnogo posla", tvrdi Bisić.

S druge strane docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Saša Ranđelović kaže za Tanjug da su poreznici imali dovoljno vremena da do sada završe kontrolu.

Imali su, kako dodaje, na raspolaganju podatke iz katastra, evidenciju banaka, pa i sopstvene podatke o prihodima.
"Koncepcijski, to je ipak dobar metod kontrole", tvrdi Ranđelović.

On podseća da treba kontrolisati i one koji su podneli prijave, a takvih, prema podacima Poreske uprave ima ukupno 3.807.

Kako su ranije navodili iz Poreske uprave, tamo gde unakrsna kontrola prihoda i imovine pokaže da su neki građani pokušali da utaje porez, slede kazne koje bi trebalo da budu do tri odsto vrednosti imovine koja nije prijavljena.

Kako su tada objasnili, to je jedan od razloga sto je Poreska uprava rok za prijavu imovine gradana vrednije od 35 miliona dinara pomerila sa 31. marta na kraj juna 2013. godine.

Tagovi:

Povezano

Sve vesti