Beta

Inspekcija zbog bubašvaba nije mogla u Ravanicu

Autor:

Inspekciji Ministarstva poljoprivrede nije dozvoljen ulaz u pogon ćuprijske konditorske fabrike Ravanica, koja je došla zbog prijave udruženja potrošača da je u jednom proizvodu pronađena presovana bubašvaba.

0
A- A A+

Inspekcija zbog bubašvaba nije mogla u Ravanicu Foto: Ilustracija MONDO ž
U Poljoprivrednoj inspekciji je na pitanje agencije Beta o tom slučaju rečeno da su primili prijavu udruženja potrošača, da imaju "fotografije predmetnog dokaza" i da su na osnovu njih počeli proveru.

Dodaje se da je kontrola započeta 31. marta 2014. godine sačinjavanjem službene beleške u prostorijama preduzeća.

"Cilj kontrole je bio utvrđivanje uslova za proizvodnju bezbednih namirnica, provera sistema bezbednosti u proizvodnom objektu, provera dokaza o bezbednosti krajnjeg proizvoda, a suštinski istraživanje mogućnosti kontaminacije proizvoda insektima ili fizičkim kontaminentima", navodi se u saopštenju pres službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Dodaje se da su kontrolu prekinuli generalni i komercijalni direktor Ravanice uz obrazloženje da imaju hitan sastansk.

Na zahtev inspektora da nastavi kontrolu ona mu je onemogućena sa "obrazloženjem da svi odgovorni moraju napustiti fabriku", navodi se saopštenju i dodaje da kontrola u fabrici nije omogućena ni 2. aprila.

"Kontrola će biti nastavljena do definisanja zaključka da li predmetno preduzeće ispunjava propisane uslove i zadovoljava norme bezbednosti proizvoda koje stavlja na tržište... Biće provereni razlozi zbog kojih su rukovodioci preduzeća sprečavali inspektora da navedenih dana izvrši službenu kontrolu. Takođe će se insistirati da se i drugi nadležni državni organi uključe u proveru poslovanja ovog preduzeća", navodi se u saopštenju.

Nacionalna organizacija potrošača Srbije pozvala je ranije potrošače da se uzdrže od kupovine proizvoda kompanije Ravanica zato što je u jednom njihovom proizvodu pronađena buba, a fabrika do danas nije reagovala na pritužbe.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović izjavio je za agenciju Beta da im se pre desetak dana obratio potrošač iz Novog Sada koji je u proizvodu "bonžita" pronašao presovanu bubašvabu.

Generalni direktor Ravanice Radosav Đorđević je, pre izjave Inspekcije, za agenciju Beta izjavio da prvi put čuje za slučaj potrošača iz Novog Sada.

"To je nemoguće. Prvi put to čujem i nama se niko nije obratio povodom toga", kazao je Đorđević koji se danas nije javljao na telefon kako bi odgovorio na tvrdnje Inspekcije.

Povezano

Sve vesti