• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljajić: Da od hrane zaradimo bar šest milijardi

Izvor Tanjug

Cilj Srbije je da do 2015. godine, ostvari šest milijardi dolara deviznog priliva od izvoza hrane, a do 2020. godine 10 milijardi dolara, rekao je ministar trgovine Rasim Ljajić.

Ministar Ljajić je na otvaranju Međunarodnog sajma hrane i pića Fudreksu Beogradu rekao da je neophodno da se iskoriste svi raspoloživi kapaciteti

"U Srbiji uljare koriste 50 odsto kapaciteta, šećerane 25, konditorska industrija 40, industrija mesa 30, a industrija stočne hrane 34 odsto. To pokazuje da strani investitori imaju prostora za ulaganje u proizvodnju hrane u Srbiji", rekao je Ljajić i dodao da su investitori do sada uložili tri milijarde evra u tu oblast.

On je istakao i da je malo poznato da je Srbiju i agencija UN za hranu FAO prepoznala kao zemlju koja je značajni proizvođač u svetu.

Prema tome je Srbija druga u svetu po proizvodnji šljive, treća po malinama i brašnu od žitarica, četvrta po guščijoj pašteti, peta po uzgajanju deteline, šesti po pilećoj džigerici, sedmi po repi i deveta po dunji i sladoledu.

Prema Ljajičevim rečima, 21. vek će biti vek borbe za hranu, vodu i energiju, a na svu sreću Srbija je bogata sa sva tri resursa.

Ambasador Tunisa u Srbiji Madžid Hamlaui naglasio je da ta zemlja na Sajmu hrane i pića Fudeks učestvuje od 2012. godine i rekao da očekuje da će sajam doprineti jačanju ekonomske saradnje sa Srbijom.

Ambasador Indonezije Samuel Samson istakao je da je indonežanska firma Salim već prisutna na srpskom tržištu, navodeći da je pored agrobiznisa osnovana i kompanija koja će se baviti investiranjem u Srbiji.

Ambasador Nigerije Harold Avgustus Kok ukazao je na značaj ovog sajma harane i pića, podsetivši da je posle prošlogodišnjeg sajma srpski proizvod "jafa biskvit" našao kupca na tržištu zemlje koju predstavlja.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bukovski

GMO lobista, i covek koji pokusava upravo organsku hranu kao i vecina politickog vrha da iskoreni, Monsanto im daje ogroman novac da bi poturili GMO

special image